Umístění: Společnost Zajímavosti Ochutnejte Moravu aneb objevování (zapomenutých) specialit regionu

Ochutnejte Moravu aneb objevování (zapomenutých) specialit regionu

Brno, 13. prosince 2010 - Naléváky, cmunda na pekáč, salátová mača, bramborový pagáček či bélešky – to je jen malý výčet z kuchařky tradičních moravských jídel, které neodmyslitelně patřily na stůl našich předků. A právě shromažďování receptů našich babiček a prababiček, tak, aby neupadly v zapomnění, je jedním z cílů projektu Ochutnejte Moravu. Podrobnosti prozrazuje Martina Bláhová, koordinátorka projektu.   

Valasska_kyselica250

 




  • Kdy projekt Ochutnejte Moravu vzniknul a co je jeho cílem?
V roce 2008 zahájila Centrála cestovního ruchu - jižní Morava propagační kampaň zaměřenou na sběr tradičních lidových moravských receptů prostřednictvím webu www.OchutnejteMoravu.cz. Jedním z klíčových cílů projektu je v přeneseném smyslu vytvořit místo setkání milovníků dobrého jídla a tradiční moravské kuchyně, podporovat regionální gastronomii založenou na místních produktech a tím propagovat jižní Moravu jako zajímavou a jedinečnou turistickou destinaci.  Realizace projektu by nebyla možná bez záštity a přímé finanční podpory Jihomoravského kraje.   
  • Má jižní Morava typickou a nezaměnitelnou kulinářskou tradici?
Ano, určitě má. Nedá se však plně vymezit hranicemi kraje a procházela v historii složitým vývojem v důsledku migrace obyvatelstva za prací, ale i v současnosti zejména v příhraničních regionech, se často může jednat o místní variace receptů, které jsou známy v různých obměnách i v jiných regionech.  Při výběru receptů do našich kuchařek jsme se toto snažili popsat a zohlednit v komentářích k receptům.

cocka_na_kyselo468

  • Jakou formou jsou recepty na vašich stránkách prezentovány?
Recepty podrobně popisují jak jídlo připravit a pokud nám autor receptu zašle i fotodokumentaci, zveřejníme ji. To se však zatím stává ne tak často jako bychom si přáli.
Recepty jsou také často obohaceny o zajímavé příběhy, jež popisují historii receptu, nebo osobní vzpomínky autorů receptů spojeny s daným jídlem.
Teď ve vánočním období bychom rádi povzbudili čtenáře zejména ke zasílání tradičních moravských receptů, které budeme na webu zveřejňovat v samostatné sekci. Na webu je možné si stáhnout také obě kuchařky, kde čtenáři najdou výběr receptů i s komentáři odborníků - etnografů a doporučení vhodných vín k jednotlivým pokrmům.
  • Mohou vám pamětníci zasílat vlastní recepty?

Ano, rozhodně to vítáme - web se rozvíjí hlavně díky zasílaným receptům. Na webu je jednoduchý formulář – stačí jej vyplnit. Pokud je pro někoho tento způsob příliš složitý, je možné recept také poslat písemně na adresu Centrála cestovního ruchu – jižní Morava, Radnická 2, 602 00 Brno.

Kryštof Turek, foto: archiv: CCRJM

Vánoční kyselica

Potřebné ingredience: 1/2 kg kysaného zelí, mrkev, petrželí, 1/4 l smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, 8-10 sušených švestek nejlépe i s peckou.

Postup: Do hrnce dáme vařit překrájené kyselé zelí, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když je zelí měkké, přilijeme asi 2 l horké vody, chvíli povaříme a podle potřeby osolíme. Švestky dáme povařit na chvíli do trochy vody. Do polévky přidáme hrst namočených a uvařených sušených hub. Polévku zahustíme smetanou s hladkou moukou, ještě chvíli povaříme, a do odstavené polévky přidáme uvařené sušené švestky. Nahoru na polévku můžeme přidat rozpustit lžíci másla.

Komentář odborníka: Kyselica s houbami patřila na tradiční štědrovečerní stůl, sušené švestky vylepšují její chuť a umocňují kouzlo tohoto svátečního večera.


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci