- Kdy projekt Ochutnejte Moravu vzniknul a co je jeho cílem?
- Má jižní Morava typickou a nezaměnitelnou kulinářskou tradici?
- Jakou formou jsou recepty na vašich stránkách prezentovány?
Recepty jsou také často obohaceny o zajímavé příběhy, jež popisují historii receptu, nebo osobní vzpomínky autorů receptů spojeny s daným jídlem.
Teď ve vánočním období bychom rádi povzbudili čtenáře zejména ke zasílání tradičních moravských receptů, které budeme na webu zveřejňovat v samostatné sekci. Na webu je možné si stáhnout také obě kuchařky, kde čtenáři najdou výběr receptů i s komentáři odborníků - etnografů a doporučení vhodných vín k jednotlivým pokrmům.
- Mohou vám pamětníci zasílat vlastní recepty?
Ano, rozhodně to vítáme - web se rozvíjí hlavně díky zasílaným receptům. Na webu je jednoduchý formulář – stačí jej vyplnit. Pokud je pro někoho tento způsob příliš složitý, je možné recept také poslat písemně na adresu Centrála cestovního ruchu – jižní Morava, Radnická 2, 602 00 Brno.
Vánoční kyselica
Potřebné ingredience: 1/2 kg kysaného zelí, mrkev, petrželí, 1/4 l smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, 8-10 sušených švestek nejlépe i s peckou.
Postup: Do hrnce dáme vařit překrájené kyselé zelí, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když je zelí měkké, přilijeme asi 2 l horké vody, chvíli povaříme a podle potřeby osolíme. Švestky dáme povařit na chvíli do trochy vody. Do polévky přidáme hrst namočených a uvařených sušených hub. Polévku zahustíme smetanou s hladkou moukou, ještě chvíli povaříme, a do odstavené polévky přidáme uvařené sušené švestky. Nahoru na polévku můžeme přidat rozpustit lžíci másla.
Komentář odborníka: Kyselica s houbami patřila na tradiční štědrovečerní stůl, sušené švestky vylepšují její chuť a umocňují kouzlo tohoto svátečního večera.