V pátek organizátoři uspořádali večer pro místní. V sobotu se akce rozjela naplno a lidé ochutnávali šparglové pokrmy za doprovodu bohatého kulturního programu v čele s Petrem Bendem, neděle byla zaměřená na gastronomické hvězdy. Stovky lidí si nenechaly ujít kuchařskou show Romana Pauluse, který letos dostal michelinskou hvězdičku. Slavnosti chřestu pokračují v restauracích až do 31. května.
Související článek: S Ivančicemi oslaví sezónu chřestu města po celé republice
„Kuchaři by měli vsadit na sezónní a místní potraviny. Je to levnější a mnohem lepší. Na Moravě mám spoustu kamarádů, proto jsem přijel i do Ivančic a doufám, že tu nejsem naposled,“ řekl Roman Paulus po svém vystoupení. Během něj ho diváci podporovali potleskem a hlasitě chválili každý pokrm který připravil. Menu skládající se z tataráku z telecího s chřestem, chřestu s mušlemi svatého Jakuba a chřestového risotta pak mohlo ochutnat deset šťastlivců. Víno jim k jídlu vybral vyhlášený sommeliér Libor Nazarčuk.
U dětí měl v nedělním programu největší ohlas Petr Stupka. Ten si na pódium pozval hned několik malých pomocníků a společně připravili pro rodiče chřestový koláč. „Líbí se mi projekt Stezky dědictví, který vyzdvihuje regionální gastronomii, proto jezdím do Ivančic a rád tady vařím. Loni jsem experimentoval, letos jsme připravili více specialit a jsme rádi, že mají ohlas,“ okomentoval letošní slavnosti Petr Stupka.
Na výběr bylo i mezi chřestovými polévkami. „Restaurace nám sice nechtěly dopředu říct, co budou připravovat, aby někdo neopisoval, nakonec se ale opravdu trefily. Každá pojala své menu originálně a rozhodně je z čeho vybírat. Od sladkého přes slané až po asijské sushi,“ okomentoval nabídku restaurací Michal Burian ze Stezek dědictví.
Znovu na stole jsou tak plány na obnovu pěstování chřestu v Ivančicích. Do budoucna chtějí origanizátoři ještě více zdůraznit věhlas a historii zdejšího šparglu a následujících slavností se možná zúčastní i císařovna Sissi, která tolik vanecký chřest milovala.
Zdroj: Stezky dědictví, foto: Aleš Horký