Ivančice, 26. května 2011 - Ivančice ve dnech 20. - 21. května ožily 17. Slavnostmi chřestu. Letos byla akce oproti minulým ročníkům větší, nabídla více atrakcí a návštěvníci mohli ochutnat i více chřestových specialit v takzvané degustační zóně.
Kuchaři z několika restaurací na jednom místě nabídli malé porce specialit z chřestu a návštěvníci tak mohli bez průtahů a dalších potíží ochutnat, na co měli chuť. „Nabízíme chřestový předkrm s pražskou šunkou a jako hlavní jídlo máme telecí řízek a vařeným chřestem a vařenými bramborami,“ popsal prodávající v jednom ze stánků v degustační zóně. K dostání byly chřestové saláty, pomazánky či chřestová pěnu a řada dalších specialit. Chřestové menu nabízely i vybrané ivančické restaurace, slavnosti chřestu doprovodil i řemeslný jarmark a letos poprvé i farmářský trh.
Pěstování chřestu v Ivančicích má dlouholetou tradici. Zdejší chřest byl známý po celý Evropě, dovážel se například na vídeňský dvůr. „Rádi v Ivančicích říkáme, že zdejší chřest proslavil tenkrát v Rakousku – Uhersku Čechy a Moravu více než plzeňské pivo,“ podotkl Aleš Tureček z pořádajícího Kulturního informačního centra Ivančice.
Letos se udělal krok k tomu, aby měli návštěvníci chuť přijet na Moravu nejen na vinobraní v době burčáků, zelených vinohradů a všude přítomné vůně lisovaného vína, ale aby viděli i jarní stráně kvetoucích akátů, zelených meruněk a hlavně vůni všude vařeného chřestu ve všech podobách.
Na příchozí čekalo 6 gastronomických zařízení přímo v degustační zóně, kde se kuchaři nestačili otáčet, loupat a vařit chřest. V nabídce bylo více než 20 chřestových jídel ať už v nejjednodušší podobě (vařený chřest posypaný strouhankou a přelitý máslem), až po rafinované kombinace chřestu, zmrzliny, balsamika a jahod. Chřest byl servírován s vepřovým, telecím, kuřecím masem, se spoustou omáček od maltézské po estragonovou.
Kdo si chtěl odpočinout od chřestu, mohl ochutnat vzorky místních piv, uzenin a dalších specialit. Na nádvoří radnice pak bylo možné poslouchat hudbu se sklenkou výborných moravských vín v ruce, neboť se zde prezentovalo 15 moravských vinařství z Ivančic i vzdálenějšího okolí.
Na slavnosti přijelo během dvou dnů více než 5000 návštěvníků (drtivá většina v sobotu), kteří nakoupili, snědli a ochutnali více než 4 tuny chřestu.
Počasí vyšlo na výbornou, chvílemi bylo až moc horko a v poledne se opravdu těžko hledalo místo ve stínu, kam si sednout s ochutnávkou, na kterou bylo chvílemi třeba vystát docela dlouhou frontu. Tady mají organizátoři ještě na čem zapracovat.
Atmosféra slavností byla vynikající a kdo přijel, byl spokojen. Dokladuje to i vyjádření Aleše Turečka, ředitele Kulturního a informačního centra v Ivančicích, který nám sdělil, že z více než 1200 anketních lístků, které získali, bylo jen pět vyloženě kritických.
„Vždycky je co vylepšovat a v určitém směru byly letošní slavnosti nultým ročníkem, který stavěl na předchozí tradici, geniálně založené před 17ti lety panem Vítem Karasem, tehdejším ředitelem KIC Ivančice. Z anketních lístků, podnětů na internetu a jinde si samozřejmě musíme vzít ponaučení a příště se lépe na některé věci připravit. Je to pro nás velká zkušenost, ale teď už vidíme, že jsme se vydali správným směrem a jsem rád, že jsme mohli přivítat návštěvníky například až z Mariánských Lázní, Šumperka a podobně, kteří k nám na Jižní Moravu přijeli za tím, čím byla vždy známá - vynikajícím vínem, výbornou gastronomií a pohostinností. Hlavně nezapomínejte, že Morava a Jihozápadní Brněnsko jsou krásné v každém období a sezóna chřestu nekončí 21. květnem s koncem letošních Slavností chřestu,“ uvedl Tureček.
Slavnosti chřestu 2011 v číslech:
- Akce se zúčastnilo se přes 5 000 návštěvníků, což všeobecně překonalo očekávání organizátorů.
- Soutěžní anketu vyplnilo 1 200 hostů, vyplynulo z ní, že většina účastníků slavností byla spokojena průběhem slavností, část přímo nadšena.
- Výtky byly pouze k malé kapacitě restaurací – tento nedostatek bude řešen a do příštího ročníku odstraněn.
- Pro příští ročník bude program slavností rozšířen i o jeden den konání , o neděli. V pátek bude oficiální zahájení, hlavní program se bude odvíjet v průběhu celého víkendu.
- Vedle ochutnávek gastronomických specialit, které zajišťovaly místní a okolní restaurace se představilo 15 vinařů převážně z Velkopavlovické oblasti. Návštěvníci slavností tak měli možnost prorovnat chutě a vůně nejen chřestových lahůdek, ale i jihomoravského vína a také dle otestovaných vzorků zakoupit.