Umístění: Jižní Morava Ekonomika Jihomoravští řezníci loni vyprodukovali třetí největší objem masa ze všech krajů

Jihomoravští řezníci loni vyprodukovali třetí největší objem masa ze všech krajů

Brno, 7. února 2012 (MEDIAFAX) - Jihomoravští řezníci loni vyprodukovali 41,8 tisíc tun masa v jatečné hmotnosti, což v porovnání mezi všemi kraji v Česku představuje třetí největší objem. Oproti roku 2010 je však toto množství nižší o 2,1 tisíce tuny, řekla v úterý šéfka krajského ČSÚ Helena Kratochvílová.

maso250

 

V Česku se loni vyrobilo 335,3 tisíc tun masa. Proti předcházejícímu roku propadla produkce o 4,3 procenta. Pokles výroby masa nezaznamenaly pouze Karlovarský, Liberecký, Olomoucký a Plzeňský kraj.

Prvenství v produkci masa zaujímá Kraj Vysočina, který se podílí na republikové výrobě masa 15,6 procenty. Jihomoravský kraj pak vyprodukoval 12,5 procenta masa v zemi. "V souhrnných statistikách však není započtena výroba drůbežího masa, která se sleduje zvlášť," řekla Kratochvílová.

Převažující část výroby masa v Jihomoravském kraji tvoří maso vepřové (92,4 procent), hovězí včetně telecího se na celku podílí 7,6 procenty; skopového masa se v roce 2011 vyprodukovalo tak jako v roce předchozím - 4,0 tuny. "Výroba masa jak vepřového, tak i hovězího, byla ve srovnání s rokem 2010 nižší," konstatovala Kratochvílová.

V Jihomoravském kraji bylo v roce 2011 poraženo celkem 10,2 tisíce kusů skotu, čímž byla skutečnost předchozího roku naplněna z 93,6 procent. "Propad je evidován u porážek býků a jalovic, opak je vykázán u porážek krav a telat," upřesnila Kratochvílová. Největším producentem hovězího masa je podle ní Pardubický kraj s počtem poražených kusů 64,1 tisíc kusů, což představuje více jak čtvrtinu republikového celku, Jihomoravský kraj se na tomto celku podílí jen 4,1 procenty.

V České republice podle ČSÚ postupně klesá i výroba vepřového masa. V roce 2011 se vyrobilo celkem 262,9 tisíc tun vepřového masa, což je o 4,7 procenta méně než v roce 2010 a v porovnání s rokem 2003, od kterého je pravidelně zaznamenáván meziroční pokles, je tato hodnota nižší o 36,1 procenta.

I když počtem poražených prasat se Jihomoravský kraj umístil v mezikrajském porovnání na nejvyšší příčce, také zde se podle šéfky brněnské expozitury Českého statistického úřadu projevil klesající trend a skutečnost předchozího roku byla naplněna pouze z 96,4 procenta. "V Jihomoravském kraji masokombináty a řezníci loni vyrobili v absolutních číslech celkem 38,6 tisíc tun vepřového masa, což znamenalo třetí nejvyšší hodnotu po Kraji Vysočina a Středočeském kraji včetně Hlavního města Prahy," konstatovala Kratochvílová.

Jiří Nováček


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci