Umístění: Jižní Morava Ekonomika Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní

Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní

Brno, 31. ledna 2025 - Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce, která je právě horní hranicí pro kategorii minipivovarů.

minipivovar zdroj mendelu

 

„Jihomoravský trh je poměrně pestrý jak počtem, tak různou velikostí pivovarů. Jsou tu opravdu malé podniky a na druhé straně máme také dva velké minipivovary. Jedním z nich je pivovar Hauskrecht, který loni oslavil deset let od svého vzniku, a za tu dobu se posunul k horní hranici výstavu pro minipivovary. Tím druhým je Moravia provozující zároveň i značku Lucky Bastard,“ uvedl Filip Vrána, který na Mendelově univerzitě v Brně působí jako pedagog a situaci v oboru dlouhodobě sleduje.

V loňském roce podle dostupných informací přibyly dva nové minipivovary a jiné dva zanikly. Oslavanský pivovar fungoval pod různými majiteli nebo nájemci od roku 2013, ten poslední jej kvůli neefektivitě provozu uzavřel. Výrobu ukončil také minipivovar Fagan v Brně-Soběšicích. „První minipivovary na jižní Moravě začaly vznikat od roku 1992. Od té doby jich skončilo něco málo přes deset. To lze označit za přirozený proces vývoje trhu, který je vysoce konkurenční a také poměrně nasycený,“ dodal Vrána.

Podle pivovarského technologa Jana Grmely současná doba nepřeje malým pivovárkům bez vlastní restaurace, které nemají zajištěný stálý odbyt. „Obtížné je to zejména pro pivovary, které nemají nijak specifickou produkci a vyrábí převážně spodně kvašená piva. Střední a velké pivovary totiž postupem času svoji nabídku dosti proměnily a nabízejí dnes mnohem zajímavější piva, často i nefiltrovaná a ve stabilní kvalitě. A to vše za ceny, kterým nemohou malé pivovary konkurovat,“ uvedl Grmela.

V celé ČR je dnes více než 500 minipivovarů a asi 50 dalších průmyslových. Na trhu přitom panuje nedostatek vyučených sládků. Na Mendelově univerzitě v Brně proto běží od akademického roku 2023/2024 studijní program Pivovarství a sladařství. Zájem o tento studijní program je velký, už druhým rokem škola přijala tři desítky studujících. V aktuálním ročníku jsou skoro polovina z nich ženy.

Zdroj a foto: MENDELU


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci