Umístění: Jižní Morava Ekonomika Počet minipivovarů na jižní Moravě roste, ale pomaleji než v minulosti

Počet minipivovarů na jižní Moravě roste, ale pomaleji než v minulosti

pegas pivovar filip vranaBrno, 16. února 2020 – Počet minipivovarů v Jihomoravském kraji dál roste. V loňském roce začaly vařit čtyři nové a jeden zanikl. Ke konci roku 2019 tak bylo v provozu podle dostupných informací z Pivovarského kalendáře, který vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a podle pivovarských webů celkem 56 minipivovarů, což je více než desetina celorepublikového počtu. „Je zřejmé, že trh se začíná konsolidovat. Svědčí o tom nižší dynamika růstu počtu nových minipivovarů a také zánik některých podniků. Silný boom z roku 2015, kdy otevřelo celkem 10 nových provozů nebo z roku 2017, kdy přibylo dalších devět tak máme zřejmě za sebou," uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který se pivním trhem dlouhodobě zabývá.

Nejvíce minipivovarů se koncentruje do Brna, kde je jich už jedenáct. „Brno je specifické svou pivní kulturou. Podstatná je vyšší kupní síla obyvatel. Jde navíc o univerzitní město a studenti mají zájem experimentovat, takže počet minipivovarů zde ještě poroste. Příkladem je Pivovarský dům Poupě na Dominikánské ulici, který má otevřít ještě letos a vrátit výrobu do míst, kde byl v minulosti městský pivovar. Návrat výroby do historických míst je ale celorepublikovým trendem," uvedl Vrána. V Brně loni otevřel nový minipivovar Stern, skupina investorů obnovila výrobu piva v Předklášteří, vaří se nově i v Dubňanech a Prušánkách. Naopak po roce a půl zanikl minipivovar v Šatově na Znojemsku.

„Okolnosti nás donutily zamyslet se nad budoucností našeho pivovaru a přiznat si, že prvotní nadšení bylo silnější, než rozumné plánování do budoucna. Pivovar nelze dlouhodobě provozovat jako volnočasovou aktivitu po práci a o víkendech. Náš pivovar je příliš malý na to, aby nás uživil, ale zároveň příliš velký na to, abychom se mu věnovali při zaměstnání," uvedli před zavřením minipivovaru v Šatově jeho vlastníci na sociální síti. Přesto jde podle Vrány teprve o šestý uzavřený minipivovar v regionu. „Za více než čtvrtstoletí je to poměrně nízké číslo," dodal.
I přes krachy některých podniků očekává další růst i sládek Petr Hauskrecht, který v Brně vede stejnojmenný pivovar. „Spíše předpokládám nárůst takzvaných hostinských pivovarů, kteří vaří primárně pro spotřebu ve vlastní restauraci, než řemeslných pivovarů, zaměřených na prodej "přes ulici". Rovněž je zajímavé sledovat, jak jsou nebo nejsou brněnští spotřebitelé lokálně orientovaní, což vzhledem k situaci, kdy se do Brna tlačí malé a střední pivovary z celé republiky, zatím nelze jednoznačně říci," uvedl Hauskrecht.

Také podle vrchního sládka skupiny Czech Craft Beers, sdružující brněnské minipivovary Lucky Bastard a Moravia, Jana Grmely ještě trh má kam růst, zejména v Brně. „Je pravda, že se růst zpomaluje, nicméně současně zákazník může rozpoznat, že značně roste kvalita piva a zájem sládků o výsledný produkt. Otázkou je, jaký podíl na pomalejším růstu počtu pivovarů má nasycenost trhu, a jaký podíl můžeme přičítat obecnému nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Trendem na příští roky bude rozšiřování kapacity a zvětšování výstavu zaběhlých pivovarů. Nejen na jižní Moravě lze očekávat, že se z několika úspěšných minipivovarů stanou malé průmyslové pivovary s výrobou nad 10.000 hektolitrů ročně," uvedl Grmela, který je absolventem Mendelovy univerzity v Brně.

Nedostatek sládků řeší také jednotlivé školy. Loni spustila vlastní pivovar Střední průmyslová škola chemická Brno, která má už i celní sklad, v seznamu minipivovarů podobně jako MENDELU ale zařazená není, protože se nejedná o podnikatelský subjekt. „S vařením mi pomáhají studenti, kteří mají o tuto biotechnologii zájem. Vyrobené pivo používáme k propagaci naší školy a také jako pomůcku ke studiu. Studenti vyrobené pivo analyzují, zároveň máme zpětnou vazbu o našem vyrobeném pivu. Co se týče vyráběného piva, tak převážně experimentujeme s výrobou svrchně kvašených piv, ale už jsme vyzkoušeli i spodně kvašené," uvedl Vítězslav Klíma ze Střední průmyslové školy chemické.

Vlastní minipivovar má několik let i Mendelova univerzita v Brně. Potravinářskou technologii ročně absolvuje kolem 75 studentů v bakalářském a 50 studentů v magisterském navazujícím studiu, další se vzdělávají v rámci kurzu Pivovarské a sladovnické práce, který se těší stabilní oblibě. „Většinou na něj chodí zájemci, kteří už někde pivo vaří a chtějí se osamostatnit, nebo pivovar staví nebo v nejbližší době plánují stavět," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.

Zdroj: MENDELU, foto: Filip Vrána


Otevřené sklepy - vstupenky