Umístění: Jižní Morava Ekonomika Vyškované z automatů denně vytočí přibližně 220 litrů čerstvého mléka

Vyškované z automatů denně vytočí přibližně 220 litrů čerstvého mléka

Vyškov, 19. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Průměrný denní obrat plnotučného mléka ze dvou automatů ve Vyškově se v současné době pohybuje kolem 220 litrů. V úterý to sdělil Cyril Sigmund, předseda představenstva společnosti Agros Vyškov–Dědice, která oba automaty ve Vyškově provozuje.

Mlekomat2

 

Ve Vyškově firma provozuje automat na mléko u Agrodomu a také u nemocnice. Litr čerstvého mléka je za 15 korun.

"Průměrný denní obrat z automatu u Agrodomu se pohybuje kolem 100 litrů, u nemocnice se vytočí o něco více, a to zhruba 120 litrů denně. Vyškované více vytočí přes týden, méně naopak o víkendu, kdy se denní průměry u jednoho automatu dostanou klidně i pod 100 litrů," sdělil Sigmund.

Před rokem se přitom denní obraty jednoho automatu pohybovaly kolem 500 litrů. "Kvůli nižším obratům mléka se návratnost investice prodloužila z několika měsíců na roky. Ale vypadá to, že se situace už stabilizovala a čerstvé mléko si našlo cestu k určitému typu zákazníků," vysvětlil předseda představenstva.

Firma provozuje také automat ve Slavkově u Brna, jeho průměrný denní obrat se snížil na 110 litrů, v Rousínově, tam je to asi 120 litrů a v Brně, kde se denně vytočí asi 150 litrů denně. V jihomoravské metropoli je litr mléka ale o korunu dražší.

Za rok 2010 firma prostřednictvím všech svých automatů vytočila zhruba 200 000 litrů mléka.

S automaty na mléko vyrazili čeští zemědělci "do boje" proti nízkým výkupním cenám mléka. Ty se v Česku pohybují kolem šesti až sedmi korun za litr, hranice "přežití" je podle zemědělců něco kolem osmi korun. Cena čerstvého mléka v automatu se průměrně pohybuje kolem 15 korun za litr. Většina automatů je provozuschopná po celých 24 hodin. Zemědělci si slibují, že prostřednictvím "mlékomatů" vytočí asi pět procent celkové produkce mléka.

Libor Popela

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci