Brno, 7. února 2011 (MEDIAFAX) - Pití syrového mléka z automatů pomáhá předcházet obezitě, řídnutí kostí, vysokému tlaku, rakovině tlustého střeva a zubním kazům. V pondělí to řekl Alexandr Průša, mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, jež se účinky pití syrového mléka na zdraví lidí zabývá již rok.
Vědci z VFU Brno se kvalitou tepelně neošetřeného kravského mléka začali zabývat loni v rámci svého výzkumu. Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka, společně s Dušanem Ryšánkem z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství vydali v této souvislosti shrnující leták, který má lidi informovat o prospěšnosti konzumace syrového mléka, ale i o zásadách, které je při jeho pití nutné dodržovat.
Syrové mléko podle výzkumníků pomáhá lidem kromě jiného předcházet obezitě, řídnutí kostí, vysokému tlaku, rakovině tlustého střeva nebo zubním kazům. "Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokou nutriční hodnotou, která, co do různorodosti významných nutrientů, nemá konkurenci," tvrdí Vorlová s Ryšánkem. Mléko v automatech podle nich pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů. "Je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí, a proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřovat a dodržovat další zásady," upozorňují výzkumníci. Obsah vitaminů se podle nich tepleným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent, nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek se jím však vůbec nezmění.
Brněnští vědci se mlékem z prodejních automatů zabývají dlouhodobě v rámci výzkumného záměru "Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin". Roční výzkum se již chýlí ke svému závěru a v některém z následujících měsíců zveřejní odborníci jeho výsledky.
"Již v červenci přitom v rámci výzkumu dotazníkovým šetřením vědci zjistili, že se mnoho spotřebitelů neřídí pokyny na automatech a mléko tepelně neupravují," řekl Průša. Upřesnil, že doma si mléko nepřevařuje 53 procent dotázaných. Třetina lidé nedodržuje doporučenou dobu pro konzumaci a úplně všichni mléko po stočení přepravují domů ve vyšších než doporučených teplotách," uzavřel Průša.