Umístění: Kultura Folklor a vinařství Letošní putování Ze sklepa do sklepa mělo rekordní počet účastníků

Letošní putování Ze sklepa do sklepa mělo rekordní počet účastníků

Velké Bílovice, 5. dubna 2016 - Všichni vinaři ve Velkých Bílovicích otevřeli v sobotu 2. dubna již pojedenácté své sklepy. V jeden den navštívilo největší vinařskou obec celkem 6252 účastníků, což je téměř o tisícovku více než loni. Rekordní byla také spotřeba, která letos pokořila hranici deseti tisíc vypitých lahví vína. Milovníci vína dorazili nejen tuzemští, ale tradičně i z Rakouska, Polska a Slovenska.

ze sklepa do sklepa velke bilovice

 

V 51 vinařských sklepech bylo možné ochutnat to nejlepší z moravské úrody. Největší zájem mezi účastníky již tradičně budila odrůda veltlín zelený, která je pro tento kraj typická a je osobitá svým citronovými nebo pepřovými tóny chuti. „V naší obci pěstujeme přes deset druhů veltlínu, o všechny je velký zájem. Jedním v důvodů je jeho jemňounká chuť a variabilita k jídlům. Hodí se téměř ke všemu,“ vysvětluje velkobílovický vinař Pavel Lebloch.

Hlavní hvězdou však byl ryzlink vlašský, tedy odrůda, kterou vinaři zvolili jako tu nejpovedenější v loňském roce. „Ryzlink vlašský je pozdější odrůda a má i v tak teplém ročníku jako byl 2015 dostatek kyselinky a svěží ovocitost,“ komentuje Stanislav Hrabal, vinař z Velkých Bílovic.

Za myšlenkou Ze sklepa do sklepa, v současné chvíli největší ochutnávce vín v České republice, stojí moravská pohostinnost. Vinaři mezi sebou nemají konkurenční atmosféru, ale sami mezi sebou se navštěvují a svoje vína navzájem ochutnávají. „Chtěli jsme zážitek obcházení sklepů a ochutnávání velké škály vín dopřát i lidem. Tak vznikla původní myšlenka,“ uvádí místní František Zapletal. Sobotní akce se tak dle této filozofie nesla v naprosto pohodové atmosféře, návštěvníci se mezi sklepy přesouvali buď koňskými spřeženími, nebo během pěší chůze ochutnávali moravské speciality, které nabízeli stánky na hlavních trasách.


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci