Brno, 24. ledna 2013 - Moravští vinaři připravili v rámci bratislavského veletrhu Danubius Gastro 2013 za financování Vinařského fondu ČR prezentaci moravských vín. Veletrh Danubius Gastro je největší akcí pro odborníky ze světa gastronomie, hoteliérství a potravinářství na Slovensku. Jeho 20. ročník proběhne současně s veletrhem cestovního ruchu Slovakiatour ve dnech 24. – 27. ledna 2013 na výstavišti Incheba Expo v Bratislavě.
Tuzemští vinaři využívají této prestižní akce k prezentaci moravských vín slovenským gastronomickým odborníkům i spotřebitelům. Moravská vína na Slovensku nejsou žádnou neznámou. Moravské a slovenské vinařství má společnou moderní historii a vína z vinařských oblastí, které leží na východ a západ od řeky Moravy vyzrávají v podobných klimatických podmínkách a vyrábějí je vinaři, kteří většinou získali své znalosti v oboru ve stejných lavicích středních a vysokých škol.
Moravská vína se těší na Slovensku velké oblibě, což dokládá i to, že většina exportu moravských vín míří právě na slovenský trh a cílem společné veletržní prezentace je představení současné vinařské produkce na Moravě směřující především do vyšší gastronomie a navázání nových obchodních kontaktů.
Společná výstavní expozice Vinařského fondu ČR, značky Vína z Moravy, vína z Čech a osmičky vinařských společností je pro Vás připravena v hale D (stánek č. 304). Její celková rozloha je cca 63 m2.
Zdroj: NVC