Umístění: Kultura Folklor a vinařství Moravští vinaři stále více stáčejí vína do lahví se šroubovacími uzávěry

Moravští vinaři stále více stáčejí vína do lahví se šroubovacími uzávěry

Zaječí, 31. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Na pultech vinoték a vinařů se letos poprvé začínají ve větší míře objevovat láhve uzavřené šroubovacím uzávěrem. Zatímco v Rakousku jde o běžný způsob uchovávání kvalitních vín, čeští spotřebitelé si na nový trend teprve zvykají, řekl ve středu vinař Ivo Kaňovský ze Zaječí na Břeclavsku.

lahev_vina250

 

Šroubovací uzávěry vítají podle něj především ženy, které až dosud většinou s vývrtkami a korkovými špunty při otevírání vína vesměs úporně zápolí.

"Po několika týdnech, kdy jsme začali dodávat kvalitní vína se šroubovacími uzávěry, jsme překvapivě zaznamenali pozitivní ohlasy především u žen. Ty si libují, že nemusí k otevírání láhve přivolávat další pomocníky," řekl Kaňovský.

Podle Kaňovského u spotřebitelů pořád panuje přežitý názor, že korek je samospasitelný pro všechna vína. "Ve skutečnosti se korkové zátky hodí pouze pro vína, která jsou určená k archivaci a dozrání. Spotřebním vínům určeným k rychlé spotřebě může korek naopak uškodit," tvrdí.

Šroubovací uzávěry se podle Kaňovského hodí především pro mladá, běžně konzumovaná vína. "Tento způsob jako jediný dokáže udržet aroma, svěžest a kvalitu při krátkodobém skladování. V Zaječí, kde ročně vyprodukujeme tři miliony lahví vína, takto letos uzavřeme každou pátou láhev," dodal Kaňovský.

Uchovávání vín pod šroubem bude podle řady především mladých vinařů čím dál častějším jevem, který v dohledné době nemine ani velké a vyhlášené vinařské společnosti.

Jiří Nováček

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci