Zaječí, 31. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Na pultech vinoték a vinařů se letos poprvé začínají ve větší míře objevovat láhve uzavřené šroubovacím uzávěrem. Zatímco v Rakousku jde o běžný způsob uchovávání kvalitních vín, čeští spotřebitelé si na nový trend teprve zvykají, řekl ve středu vinař Ivo Kaňovský ze Zaječí na Břeclavsku.
Šroubovací uzávěry vítají podle něj především ženy, které až dosud většinou s vývrtkami a korkovými špunty při otevírání vína vesměs úporně zápolí.
"Po několika týdnech, kdy jsme začali dodávat kvalitní vína se šroubovacími uzávěry, jsme překvapivě zaznamenali pozitivní ohlasy především u žen. Ty si libují, že nemusí k otevírání láhve přivolávat další pomocníky," řekl Kaňovský.
Podle Kaňovského u spotřebitelů pořád panuje přežitý názor, že korek je samospasitelný pro všechna vína. "Ve skutečnosti se korkové zátky hodí pouze pro vína, která jsou určená k archivaci a dozrání. Spotřebním vínům určeným k rychlé spotřebě může korek naopak uškodit," tvrdí.
Šroubovací uzávěry se podle Kaňovského hodí především pro mladá, běžně konzumovaná vína. "Tento způsob jako jediný dokáže udržet aroma, svěžest a kvalitu při krátkodobém skladování. V Zaječí, kde ročně vyprodukujeme tři miliony lahví vína, takto letos uzavřeme každou pátou láhev," dodal Kaňovský.
Uchovávání vín pod šroubem bude podle řady především mladých vinařů čím dál častějším jevem, který v dohledné době nemine ani velké a vyhlášené vinařské společnosti.