„My jsme požitkáři, kteří ten krásný mok vychutnáváme v konečné fázi, ale starost o vinohrad je nesmírně těžká práce a velká řada lidí si to vůbec neuvědomuje. Nejde o to jen víno sbírat, nosit a vysypávat na valník, ale když vidíte, kolik práce je zjara na vinici, když se víno rodí, a pak po celý rok – klobouk dolů před vinaři!“ hovoří s uznáním o práci vinařů Marian Roden.
Jak nám prozradil Marian Roden, nejraději má prý suchá vína. „Já to mám tak, jako dnes už možná většina konzumentů vína. V letních měsících si rád dám bílé a růžové víno a přes zimu piju červené,“ říká herec, který si „střihnul“ roli Františka i v populární vinařské komedii Bobule a jejím pokračování 2Bobule. A přestože podle vlastních slov moc nepije burčák, několika skleničkám letošního ročníku neodolal. „Mám pocit, že mu chybí kousek cukru, a to mu bohužel dodává slunce. Když se ho napijete, řeknete si, ano, burčák mohl být trošku sladší. Ale prostě je to tak, příroda nám sluníčko zatím nedala, tak není,“ říká znalecky Roden a podotýká, že si vždy dá radši burčák, stejně jako víno, od poctivého vinaře, než od neznámého prodejce.
Podle Rodena je ovšem nejjednodušší najít si svého vinaře. Jak sám říká, svého vinaře, pana Adámka, už nalezl ve Višňovém. A kde si najdete svého vinaře vy?
(tof), foto: Kryštof Turek, Martina Vicanová