Umístění: Kultura Folklor a vinařství Sommelierka Aneta Málková zraje jako víno, připsala si další úspěch

Sommelierka Aneta Málková zraje jako víno, připsala si další úspěch

Znojmo, 31. října 2011 - Nadějná sommelierka Aneta Málková si ke svým úspěchům připsala další titul. Sedmnáctiletá Aneta, studentka 3. ročníku SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě, se stala vítězem oficiálního mistrovství České republiky v kategorii Junior Bohemia Trophée, které proběhlo 18. října v Praze – Klánovicích.

Sommelierka-malkova

 
Čerstvá nositelka prestižního ocenění líčí svou cestu k sommelierství i bezprostřední dojmy ze soutěže: „Věnuji se mu od 1. ročníku střední školy, kdy jsme měli povinný předmět sommelierství, který mě zaujal. Zašla jsem se podívat do sommelierského kroužku a už jsem u vína zůstala. Od té doby jsem zažila mnoho soutěží, na té poslední oceňuji skvělou organizaci a přátelskou atmosféru mezi soupeři, což nadlehčovalo situaci,“ uvedla Málková.

Studentky z Přímětické neponechaly soupeřům mnoho šancí. Vedle Anety bodovala její spolužačka Kateřina Kostrhounová, která obsadila 3. místo, i o rok mladší Michaela Školová na 4. příčce.

Soutěžící, kteří se aktivně připravují na profesi sommeliera, absolvují v každém kole tři disciplíny. První je teoretický test, slepá degustace bílého, červeného a šumivého vína a servis červeného nebo šumivého vína. Do finále postupují tři nejlepší, na které čeká znovu servis, dále doporučení vín k menu a oprava vinné karty. Anetu z toho nejvíc baví slepá degustace a dokonale si užívá servis, protože ráda komunikuje s hosty. Svými úspěchy se moc nechlubí, ale přiznává: „Kromě posledního vítězství, kterého si vážím úplně nejvíc, mám velkou radost ze soutěže Těšínská karafa, kde jsem obsadila 1. místo v oboru Znalec a 1. místo ve vložené soutěži o nejlepšího degustátora.“

Co se týče budoucnosti, Aneta má jasno. Již nyní se těší na další soutěže juniorů a po škole by se oboru ráda věnovala profesionálně.

(red), foto: Libor Hanzal


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci