Brno/Znojmo, 4. listopadu 2011 – V rámci doprovodného programu Festivalu otevřených sklepů – Svatý Martin na Znojemsku, který pořádá Nadace Partnerství o víkendu 19. a 20. listopadu v pěti obcích na Znojemsku, proběhne slavnostní křest nové Kuchařky moravských vinařek – volné pokračování.
„Největší zásobnicí receptů nám byly především domácnosti členek spolku Bakchantky a jejich nejbližších a přátel. K tradičním receptům po maminkách, babičkách a tetách přibyly novější recepty našich dcer a vnuček,“ říká tajemnice spolku Eva Kloudová. Do rukou se tak autorkám dostaly skutečné skvosty. „Vyzkoušené recepty napsané na starém papíru krásným rukopisem jsou zároveň i výpovědí o životě moravských domácností. Až s podivem jednoduchá, ale vzhledově i chuťově neodolatelná jídla přečkala několik generací a neztratila dodnes své kouzlo,“ doplňuje Kloudová.
Kuchařka obsahuje celkem 392 receptů v jedenácti kapitolách. Na otázku, jaký recept by z Kuchařky moravských vinařek doporučila Eva Kloudová odpovídá: „Těžká odpověď. Chutnají mi dnes opomíjená jídla z obilovin, jáhel, pohanky, stejně jako maso na zázvoru či na víně. Je nutné také myslet na sladkou tečku – tam bych si vybrala výborný domácí jablečný štrůdl.“
Kuchařka vznikla jako volné pokračování úspěšného prvního dílu, který vyšel před třemi lety. Křest proběhne v sobotu 19. listopadu od 15 hodin v šatovském Moravském sklípku, v jehož sklepení se skrývají archivy českých celebrit ze světa kultury i sportu, a bude součástí pořadu Ženy a víno. Ten patří k již tradičním akcím doprovodného programu Festivalu otevřených sklepů. Kromě samotného křtu se také Bakchantky podělí o několik zajímavostí ze zákulisí přípravy kuchařky, provedou návštěvníky ochutnávkou nejlepších vín společnosti Znovín Znojmo a podělí se s návštěvníky o tipy, ke kterým pokrmům vybrat jaká vína.
Celý den se také v Moravském sklípku bude podle vinařské kuchařky vařit a jedna vylosovaná dvojice, která se křtu zúčastní, získá menu zdarma. „Ačkoliv pořad nese název Ženy a víno, neznamená to, že je mužům uzavřen. Naopak je tu velmi rádi uvítáme,“ říká tiskový mluvčí festivalu Martin Gillár a dodává: „Dámská část festivalového publika je pro nás velmi důležitá. Proto se snažíme doprovodný program festivalu okořenit pořady, které cílí zejména na ženy. Jedním z nich bude právě křest kuchařky.“
Nastávající festival bude jedinečnou přehlídkou chutí a vůní Znojemska. Vedle mladých, Svatomartinských vín a vín s certifikací VOC Znojemsko, která jsou typická pro terroire oblasti, budou pro návštěvníky připraveny i gastro lahůdky. Hotel Prestige ve spolupráci s Vinařstvím Dobrovolný připravuje například vepřový steak s bramborovo-zelným lepencem a houbovým přelivem nebo špagety se sušenými rajčaty, piniovými oříšky s rukolou, sypané parmazánem. Ve chvalovickém sklípku vinařství LAHOFER si návštěvníci zase budou moci vychutnat regionální speciality, které pro ně připraví šéfkuchař hotelu Savannah. Servírovat se zde bude například domácí játrová paštika s brusinkami a mandlovým chlebem, variace sýrových rolád plněné zemským salátem a cherry rajčaty nebo dančí myslivecký guláš se střikem borovičky a cibulovým chlebem. To vše v doprovodu lahodných vín ze Znojemska.
Samotný festival pak nabízí 31 otevřených sklepů ve Znojmě, Dobšicích, Šatově, Novém Šaldorfu a Chvalovicích, více jak 200 vín k degustaci i autobusovou dopravu v ceně vstupenky. „Na registračním místě v Louckém klášteře dostane návštěvník vstupenku, stylovou tašku, degustační skleničku, tištěného průvodce s profily vinařů, mapami, jízdními řády, kupony na odběr vína v hodnotě dvou set korun a mnoho dalšího,“ vysvětluje ředitel festivalu Juraj Flamik. Vstupenky jsou k dispozici na internetových stránkách www.otevrenesklepy.cz, v síti Ticketstream a k dispozici budou v době konání festivlau i na registračním místě v Louckém klášteře.
(red), ilustrační foto: Kryštof Turek