Umístění: Jižní Morava Politika Jihomoravský kraj navyšuje podporu cykloturistiky na jihu Moravy

Jihomoravský kraj navyšuje podporu cykloturistiky na jihu Moravy

Brno, 25. ledna 2024 - Krajští radní ve středu 24. lednaa navrhli rozdělení financí v rámci dotačního programu na podporu rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy na jihu Moravy. Definitivní slovo bude mít v únoru krajské zastupitelstvo. „V těchto měsících zpracováváme novou koncepci cyklodopravy do roku 2030. A jasně se nám ukázalo, že zásadní je zvýšení bezpečnosti. I proto jsme se letos v rámci bodového hodnocení zaměřili na tento aspekt. Rozšiřováním a zkvalitňováním sítě cyklostezek chceme přispět k větší bezpečnosti cyklistů, kteří se na řadě míst na kolech vydávají za prací nebo třeba do škol,“ říká náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.

rodina cykliste kolo

 

Dotační program s celým názvem „Podpora rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji v roce 2024“ má celkem tři dotační tituly, v rámci kterých mohli žadatelé dosáhnout na krajskou podporu – Cyklostezky, Cyklistická infrastruktura a Projektová dokumentace.

„Cyklostezky jsou stále významnější nejen pro rekreaci, ale právě i pro pravidelnou dopravu do školy a do zaměstnání. Jsme proto rádi, že tomu starostové napříč krajem dávají stále větší význam. Protože se nám sešla celá řada kvalitních projektů, které už mají stavební povolení a mohou tedy být realizovány ihned, rozhodli jsme se pro navýšení oproti loňsku o téměř 14 milionů na celkových 31 milionů korun. Můžeme tak přispět na projekty celkem 43 žadatelů z řad obcí, mikroregionů nebo místních akčních skupin,“ dodává náměstek Zámečník.

Rada tak navrhuje například podpořit téměř dvěma miliony vybudování cyklostezky mezi Prušánkami a Moravským Žižkovem, více než 1,6 milionu poputuje na stezku pro chodce a cyklisty Letovice – Písečná nebo například 180 tisíc na dobíjecí stanici pro elektrokola v Čejkovicích.

Zdroj: JMK


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci