Umístění: Jižní Morava Politika Kraj podpoří dobrovolné hasiče ve více než 200 obcích 18 miliony Kč

Kraj podpoří dobrovolné hasiče ve více než 200 obcích 18 miliony Kč

Brno, 19. dubna 2024 - Požární techniku, přenosné motorové stříkačky, zásahové obleky, vybavení pro záchranu z vody a z výšky. Dobrovolní hasiči napříč Jihomoravským krajem si díky dotaci budou moct pořídit novou výstroj a výzbroj a modernizovat tu stávající. Peníze putují celkem do 202 jednotek, minimální výše dotace činila 25 tisíc Kč, maximální půl milionu korun.

pozar hasici ohen

 

Celkem uspělo 202 žádostí, které dosáhly nejvyššího bodového hodnocení. O dotaci mohly žádat obce, které jednotky sborů dobrovolných hasičů zřizují na území Jihomoravského kraje, od 12. února do 1. března. Hasiči z Drahonína na Brněnsku, Strážnice na Hodonínsku nebo Perné na Břeclavsku dostali peníze na nákup zásahových oděvů, příspěvek na výstavbu části hasičské zbrojnice získali v Bedřichově na Blanensku, v Grešlovém Mýtě na Znojemsku a Okrouhlé na Blanensku pomůžou peníze s opravou požárních vozidel.

„Letos jsme pro hasiče schválili 18 milionů v krajských dotacích a dalších 48 milionů korun ale dobrovolným hasičům rozdělíme ještě na červnovém zastupitelstvu na spolufinancování dotačního programu ministerstva vnitra. Dobrovolní hasiči jsou srdcaři a my si jejich služby vážíme a chceme, aby pracovali s profesionálním vybavením,“ dodává hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Žádosti o spolufinancovaní dotačního programu ministerstva vnitra jsou v těchto dnech vyhodnocovány a v červnu o nich budou rozhodovat zastupitelé. Mezi necelých 30 obcí tak bude rozděleno 48 milionů korun, které jim pomohou financovat náročné investiční akce – pořízení cisternových automobilových stříkaček a dopravních automobilů či stavby a rekonstrukce požárních zbrojnic.

Zdroj: JMK, foto: Ingimage


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci