Umístění: Jižní Morava Politika Kraj schválil dotace na projekty, které umožní lidem bydlet blízko své rodiny

Kraj schválil dotace na projekty, které umožní lidem bydlet blízko své rodiny

Brno, 26. dubna 2024 – Sudoměřice, Tasovice, Tišnov, Boskovice a městys Višňové. Peníze v celkové výši 10,5 milionu korun z rozpočtu Jihomoravského kraje získají tyto obce, které si podaly žádost prostřednictvím dotačního programu Podpora výstavby domů s byty zvláštního určení v Jihomoravském kraji pro rok 2024 až 2025. Využijí je na projekty, stavby nebo rekonstrukce bytů pro lidi v nepříznivé životní situaci.

seniori bydleni

 

„Dává nám velký smysl, aby lidé v nepříznivé zdravotní a sociální situaci měli možnost žít v prostředí, které znají a je jim tam dobře. Mají blízko ke službám, na které jsou zvyklí, a ke své rodině a přátelům. Tyhle faktory vysoce zvyšují kvalitu života. Proto jsme letos na podporu výstavby domů s byty zvláštního určení vyčlenili 20 milionů korun,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Ve třetím ročníku dotačního programu si mohli žadatelé vybírat ze dvou dotačních titulů – projektová dokumentace a realizace staveb. Kraj vyhoví celkem pěti žádostem v celkové výši 10,5 milionu korun. Jihomoravští zastupitelé dnes (25. dubna 2024) schválili poskytnutí dotací přesahujících částku jeden milion korun – městu Tišnov ve výši 5 milionů korun na rekonstrukci 31 bytových jednotek v objektu Centra sociálních služeb Tišnov a 4,5 milionu na stavební úpravy devíti bytů domu s pečovatelskou službou v Boskovicích. Tady se bude jednat o první etapu přestavby objektu.

Už dříve radní odsouhlasili (dne 27. 3. 2024) dotaci 305 tisíc korun na opravu sedmi koupelen v Domě s pečovatelskou službou v městysi Višňové, aby splňovaly podmínky pro seniory, kteří jsou ve většině případů omezeni svojí hybností.

Obce Sudoměřice a Tasovice si podaly žádosti na projektové přípravy staveb v celkové výši 724 tisíc korun, které taktéž schválili radní. V Sudoměřicích zamýšlejí vypracovat dokumentaci na Dům pokojného stáří II za 224 tisíc korun. Vzniknout by měla budova se čtyřmi jednotkami pro seniory, kteří zde naleznou místo, kde by mohli dožít ve své rodné obci za výhodných podmínek. Tasovice chtějí postavit pro své občany dům s pečovatelskou službou.

„Program je určený na projektové dokumentace velkých staveb, ale také na stavební akce. Může se jednat o rozsáhlejší stavby, ale i o zdánlivě drobné stavební úpravy, jako je snížení schodku ve sprchovém koutě nebo zavedení internetu do bytů. I ty mohou zásadně přispět k lepší kvalitě života svých obyvatel. Dotační titul na tyto realizace je stále otevřený a žádosti se mohou podávat až do 30. září 2024. Na jeden projekt může žadatel získat až pět milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Se stejnou podporou pro obce chce kraj pokračovat i dalších letech. „Každým rokem se nám daří podpořit více projektů, díky kterým mohou lidé, kteří potřebují určitou míru podpory, zůstávat ve svém prostředí, komunitě, blízko svých rodin. Díky tomuto dotačnímu programu se nám daří naplňovat přání občanů Jihomoravského kraje a zároveň podpořit obce a města v jejich bytové politice. Jsem ráda, že se Odboru sociálních věcí a Odboru regionálního rozvoje podařilo tuto spolupráci nastartovat, v příštích letech chceme rozhodně v podpoře obcí pokračovat,” doplnila Jana Holomčík Leitnerová, radní pro sociální a rodinnou politiku.

Zdroj: JMK, foto: Ingimage


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci