Umístění: Jižní Morava Politika Seriál jednání se starosty zakončil kraj ve Znojmě

Seriál jednání se starosty zakončil kraj ve Znojmě

Znojmo, 28. března 2024 - Po Vyškovu a Blansku, setkání v areálu brněnského výstaviště, po jednáních v Kyjově a Břeclavi zakončili představitelé kraje seriál porad se zástupci měst a obcí všech okresů v pondělí 25. března ve Znojmě. Ve všech okresech rezonovala asi nejvíce dvě ústřední témata – silnice a investice. „Snažíme se tady udělat, co to jde. Poslední roky držíme peníze do silnic v kraji na úrovni 2,4 miliardy a letošek bude rekordní. Nejen že tuhle částku překonáme, ale máme naplánováno už teď po celé jižní Moravě 138 staveb a bude to ještě více," uvedl hejtman Jan Grolich.

grolich znojmo foto JMK

 

„Konkrétně na Znojemsku bude mezi největší akce silničářů patřit investice do průtahu Tavíkovicemi (III/3983, III/39914) za 65 milionů nebo rekonstrukce znojemského mostu na komunikaci II/412 (most ev. číslo 412-003), která přijde na více než 48,3 milionu korun,“ konstatoval po setkání v kongresovém Centru Louka náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jiří Crha. „Mezi největší investice v okrese Znojmo se zařadí vybudování nového depozitáře krajem zřizovaného Jihomoravského muzea ve Znojmě. Centrální depozitář, expozice a centrum regionální výuky vznikají od minulého roku v ulici Alšova 975/15 a přijdou celkem na 122 milionů korun,“ dodal informace radní Vladimír Šmerda.

Přehled nejvýznamnějších letošních akcí krajských silničářů v dalších okresech:

  • Mezi nejvýznamnější akce na Vyškovsku se v letošním roce řadí stavba III/4314 Bohdalice – Rostěnice, která bude rozdělena na několik etap a přijde celkem na 78 milionů korun.
  • Blanensko čeká projekt komunikace II/372 Hranice kraje PA (Jevíčko) – Velké Opatovice – křižovatka III/3742, s náklady cca 13 milionů korun nebo silnice III/37440 Těchov – Vavřinec s náklady přes 10,6 milionu korun.
  • Brno-venkov: letos budou hlavním tématem například mosty – v Lelekovicích to bude most číslo 37917-1 s celkovými náklady více než 100 milionů korun. Pitrův most v Rajhradě v investici za 32,7 milionu nebo v Tišnově most s evidenčním číslem 379-005 s investicí za 55 milionů korun. Významným počinem bude například také další úsek na silnici II/395 v trase Zastávka – hranice kraje za 104,6 milionu korun. V Brně půjde o důležitou investici do kruhové křižovatky na silnici II/430 v části Brno-Slatina s náklady 55 milionů korun, kde v současnosti probíhá výběrové řízení na zhotovitele.
  • Nejvýznamnější akcí na Hodonínsku bude stavba na dvojkové silnici z Hovoran do Mutěnic s celkovými náklady přes 101 milionů korun, kde bude zahájeno výběrové řízení na zhotovitele. Z dalších projektů jde například o průtah Kozojídkami za 12,5 milionu korun, kde již výběrové řízení na zhotovitele probíhá. Obě stavby kraj zahájí ještě letos.
  • Na Břeclavsku bude nejvýznamnějším projektem letošního roku akce zahájení stavby na dvojkové silnici v Zaječí za 162 milionů korun. Tady bude v nejbližší době zahájeno výběrové řízení na zhotovitele a reálnou stavbu spustí kraj ještě letos. Stejně tak se dokončuje projektová dokumentace na rekonstrukci trojkové silnice mezi městem Břeclav a obcí Lednice za 31 milionů korun.

Přehled letošních největších investičních akcí v dalších okresech kraje:

  • Na Vyškovsku bude kraj investicí 22 milionů korun modernizovat odborné učebny na Gymnáziu a Střední odborné škole zdravotnické a ekonomické Vyškov. V tomto roce dokončuje kraj také velký projekt Centra přirozeného porodu ve vyškovské nemocnici za 65 milionů.
  • Na Blanensku bude mezi největší krajské projekty patřit snížení energetické náročnosti na budově krajské příspěvkové organizace Paprsek za 49 milionů, které bude dokončeno v příštím roce. Už letos kraj připravuje výstavbu nových prostor pro vzdělání na Střední pedagogické škole Boskovice v hodnotě přes 52 milionů – ta by měla být dokončena v roce 2026.
  • V Brně a na Brněnsku bude v tomto roce mezi největší krajské investice patřit probíhající přístavba brněnské Střední školy Charbulova za celkových 215 milionů korun, stejně tak v Brně běží například rekonstrukce budovy Střední průmyslové školy chemické, Pionýrská 23 celkem za 320 milionů – obě stavby budou dokončeny v letošním roce.
  • Kraj letos zahájí také výstavbu nové základy letecké záchranné služby ZZS JMK – ta v nákladech 160 milionů korun vznikne do roku 2026 poblíž letiště v Brně-Tuřanech. V okrese Brno-venkov hodlá kraj investovat například 65 milionů do nových učeben pro výuku v Gymnáziu Tišnov nebo 50 milionů do nových skleníkových učeben a technologií ve Střední zahradnické škole Rajhrad.
  • Největší akcí na Hodonínsku bude oprava hodonínského S-centra, která si vyžádá celkovou investici 497 milionů. Finančně náročné budou také v současnosti již probíhající stavby, a to Pavilon zobrazovacích metod Nemocnice TGM Hodonín za celkových 183 milionů nebo například novostavba dílen Integrované střední školy v Hodoníně za 94 milionů korun.
  • Investičním akcím na Břeclavsku dominuje výstavba Sanatoria Pálava, které zde vyroste za 784 milionů. Velkou investicí kraje v okrese bude také vybudování výjezdové základny ZZS JMK v Břeclavi za celkových 230 milionů korun. Ta je ve stadiu přípravy a vzniknout by měla v roce 2026. Za 70 milionů realizuje Regionální muzeum v Mikulově, které je příspěvkovou organizací kraje, Dům přírody Pálavy – ten bude dokončen v letošním roce. Kraj chystá také přeměnu nevyužívaného starého dvorního traktu na učebny a chátrajícího podkroví na zázemí pro výuku na Gymnáziu T.G. Masaryka v Hustopečích za 30 milionů.

Zdroj a foto: JMK


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci