Umístění: Jižní Morava Ekonomika Analytici: Nezaměstnanost v únoru zůstala na hodnotě 9,1 procenta

Analytici: Nezaměstnanost v únoru zůstala na hodnotě 9,1 procenta

Praha, 4. března 2012 (MEDIAFAX) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve čtvrtek zveřejní údaje o nezaměstnanosti za únor. Analytici, které agentura Mediafax oslovila, předpokládají setrvání na lednové hodnotě 9,1 procenta.

nezamestnanost1_250

 

„Obvykle v únoru nezaměstnanost klesá. Nicméně vzhledem k tomu, že česká ekonomika výrazně zpomaluje, jsou firmy nuceny propouštět své zaměstnance. Proto předpokládáme, že nezaměstnanost zůstane na lednové úrovni,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

V dalších měsících by podle něj měla nezaměstnanost klesat v důsledku rozvoje sezonních prací, kdy vzniknou nová místa v oblasti zemědělství, stavebnictví a v některých službách.

„V posledních měsících je zde patrný určitý trend nárůstu sezonně očištěné míry nezaměstnanosti, což souvisí s ochlazením růstu HDP v druhé polovině loňského roku, kdy se ekonomika dostala do recese. To se promítlo i na trhu práce vzrůstající mírou nezaměstnanosti,“ doplnil hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Márek dále uvedl, že vzhledem k tomu, že v prvním čtvrtletí očekává stagnaci nebo pokles růstu HDP, má i sezonní míra očištěné nezaměstnanosti další prostor k zvýšení.

„Výrazného zlepšení bychom se měli dočkat až v létě, kdy by úroveň nezaměstnanosti v ČR měla klesnout pod 8,5 procenta,“ tvrdí Dufek.

Marek očekává na konci roku nezaměstnanost na úrovni 8,3 procenta: „Důležité je zmínit fakt, že v druhé polovině roku čekáme lepší ekonomický vývoj. Ten se projeví i na trhu práce. Proto očekáváme, že na konci roku bude míra nezaměstnanosti nižší oproti loňským výsledkům, které byly na úrovni 8,6 procenta."

Jan Soukup

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci