Zmrzliny podléhají kontrole celoročně, avšak od května do konce srpna nad nimi zvýšili inspektoři dohled hned trojnásobně. "Od začátku května jsme dosud zkontrolovali přes 130 vzorků. Nevyhovující byla asi čtvrtina, avšak u žádného výrobku jsme nezjistili mikrobiologickou kontaminaci," uvedl Kopřiva.
Ten připomněl, že v případě požití mikrobiologicky kontaminované zmrzliny hrozí člověku salmonelóza.
Inspekce sleduje, zda u zmrzlin od výroby až po umístění do mrazicího boxu v obchodě nenastalo částečné rozmražení. "U některých vzorků jsme zjistili porušení chladového řetězce. Z nedodržování teploty uchovávání vyplývají závady tvaru a vzhledu, které však nepatří k nejzávažnějším potížím. Žádné nebezpečí spotřebitelům nehrozí," sdělil mluvčí.
Podle něj prozatímní výsledky napovídají tomu, že by letos mohlo být o polovinu méně vzorků, které nesplňují kvalitu. "Za loňský rok jsme zaregistrovali u 60 procent kontrolovaných výrobků, které kvalitou nevyhovovaly," dodal.