"Sledujeme, zda od výroby až po umístění do mrazicího boxu v obchodě nenastala situace, kdy by nastalo částečné rozmražení," řekl Kopřiva. Podle něj zmrzliny prochází chladovým řetězcem. Od výroby jsou zmražené, mrazícím vozem se dostávají do mrazáků ve skladech a postupně do boxů v obchodech. "Pokud během tohoto procesu nastane porušení a zmrzlina je vystavená vyšší teplotě, výrobek rozmrzne a zvyšuje se tím riziko mikrobiologické kontaminace. Zároveň se zhoršuje kvalita výrobku," vysvětlil mluvčí.
Jak dodal, během letošního roku inspektoři zatím nezaznamenali žádné závažné pochybení. "Od května až dosud jsme zvýšili kontroly zmrzlin asi trojnásobně. Jedna čtvrtina z odebraných vzorků nevyhovovala jakostním požadavkům, ale u žádného výrobku jsme nezjistili mikrobiologickou kontaminaci. Z nedodržování teploty uchovávání vyplývají závady tvaru a vzhledu, které však nepatří k nejzávažnějším potížím," doplnil Kopřiva.