Umístění: Jižní Morava Ekonomika „Městem pro byznys desetiletí“ se na jižní Moravě stal Vyškov

„Městem pro byznys desetiletí“ se na jižní Moravě stal Vyškov

Vyškov, 30. listopadu 2019 – Kombinace kvalitních podmínek pro podnikání dělá z Vyškova vítěze dlouhodobého srovnávacího výzkumu. V něm se analytici z agentury Datank zaměřili na porovnání všech jedenadvaceti krajských měst a obcí s rozšířenou působností. Za posledních deset let se podnikatelům za podpory místní samosprávy velmi dobře vede také ve Slavkově u Brna, který skončil druhý, a v třetím Hodoníně.

mesto vyskov pro byznys

 

Vyškov se za poslední dekádu doslal v Jihomoravském kraji do vítězné trojice celkem sedmkrát. Jednou z toho byl bronz, čtyřikrát stříbro a dvakrát krajské prvenství. V celorepublikovém srovnání se městu zadařilo v roce 2010 šestým místem a také v roce 2014, kdy se umístilo na deváté pozici. Vyškov může těžit především z velmi kvalitního podnikatelského prostředí, které ve výzkumu reprezentuje celkem čtrnáct kritérií zahrnujících například počet firem, vzdálenost k dálniční síti, míru nezaměstnanosti nebo průměrný měsíční plat. Vyškov je v této části výzkumu dlouhodobě v rámci celé České republiky dokonce jedenáctý. Za své úspěchy vděčí dvacetitisícové město konkrétně také například nízké kriminalitě nebo úrovni zdravotní péče.

„Vážíme si ocenění, je to pro nás pocta. U nás stojí za úspěchem určitě souhra několika faktorů. Mimo rámec přímé možnosti ovlivnění je například dopravní dostupnost nebo nízká nezaměstnanost, i když na té se město podílí dlouhodobou politikou ve vztahu k rozvoji průmyslových zón, k podpoře podnikatelů obecně. Za městský úřad se snažíme být samozřejmě úřadem vstřícným a otevřeným. To se týká jak úředních hodin, tak přístupu zaměstnanců. Jednou z nejaktuálnějších záležitostí je diskuse o novém kulturním stánku, který by měl potenciálně ve městě vyrůst,“ uvádí tajemník MěÚ Vyškov Ivo Klenk.

Ve Slavkově je nízká nezaměstnanost, v Hodoníně investují
Na dlouhodobou stříbrnou pozici se probojoval Slavkov u Brna, a to s krajskými třemi prvenstvími, jedním druhým a třemi bronzovými umístěními. Na celorepublikové úrovni to Slavkov dotáhl nejdále v roce 2014 na krásné čtvrté místo. Ve městě je dlouhodobě vysoký růst počtu obyvatelstva, dlouhodobě nízká nezaměstnanost a také nízký index stáří. Bronzovou medaili bere Hodonín, který za posledních deset let dokázal ve výzkumu získat po jednom od každého drahého kovu. Město si i celorepublikově velmi dobře vede ve výši kapitálových výdajů, má výborný scóring úředních hodin a vysoký podíl středně velkých zaměstnavatelů.

Z hlediska srovnání krajů byly pro Jihomoravský kraj velmi úspěšné roky 2010, 2017 a 2018. V prvním případě se Slavkov u Brna vyšvihl na čtvrté místo, doprovázen navíc šestou příčkou pro Vyškov. Za roky 2017 a 2018 se do popředí probojovalo krajské město Brno, které tak má v rámci České republiky na svém kontě za loňský a předloňský rok dvě bronzová umístění.

Cílem srovnávajícího výzkumu, který se věnuje podnikatelskému prostředí a přístupu veřejné správy, je vytvořit diskusní platformu na téma možností podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost jsou díky výzkumu k dispozici výsledky, které zahrnují všechny důležité informace a statistická data ze sledované oblasti. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí Hlavního města Praha. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Eurovia CS.


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci