Umístění: Kultura Folklor a vinařství Vynález vědců Mendelovy univerzity pomůže vinařům zkvalitnit výrobu vína

Vynález vědců Mendelovy univerzity pomůže vinařům zkvalitnit výrobu vína

Brno, 26. září 2013 – Čeští vinaři budou mít od září nově možnost sami si provádět orientační zkoušky na množství titrovatelných kyselin a asimilovatelného dusíku v moštech přímo ve svém provozu. Umožní jim to analytická sada, kterou vyvinul Ústav vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

vinar test

 

„Jedna sada poslouží minimálně na dvacet testů, většině vinařů by tak měla vystačit na celé vinobraní," říká Miloš Balga z vedení společnosti BS vinařské potřeby, která začne koncem září sadu prodávat. Testovací sada stojí ročně 390 korun a vinaři si díky ní mohou přímo na provozovně otestovat obsahovat obsah důležitých látek pro kvalitu vína.

Význam dusíku v hroznech

„Na rozdíl od našich sousedů v Rakousku nebo v Německu se u nás obsah dusíku v moštu bohužel příliš často neměří. Přitom obsah těchto látek je přinejmenším stejně důležitý jako sledovaný obsah cukru. Významně totiž ovlivňuje kvalitu vína," upozorňuje autor sady Mojmír Baroň z Mendelovy univerzity v Brně.

Pro spolehlivý průběh alkoholového kvašení je přitom obsah asimilovatelného dusíku nutností. Pokud kvasinkám chybí výživa, proces výroby kvalitního vína (bez vedlejších nepříjemných tónů, jako je například hořčina) je ohrožen. V kritických situacích může dojít i k zastavení kvašení.

Pokud však vinař ještě před vinobraním zjistí, že hroznům dusíkaté látky chybí, může moštu výživu cíleně dodat. Zjištění požadovaného množství je přitom stěžejní. „Sypat výživu bez otestování obsahu dusíku se nevyplácí. V hroznech ho nesmí být málo, ale ani příliš mnoho – ničí se tím senzorické vlastnosti vína, mizí typické charakteristiky jednotlivých odrůd a víno ztrácí na kvalitě. Pro představu může být rozdíl v chuti a kvalitě vína stejně odlišný jako u tradičně nebo průmyslově vyráběného piva," přibližuje Baroň.

Analytická sada pro malé i velké vinaře

Testování vzorků v laboratořích bylo až dosud jedinou možností, jak obsah asimilovatelného dusíku zjistit. Pro vinaře to však znamenalo časové nároky na cestu i finanční náklady navíc.

Nová analytická sada, která se začne vyrábět koncem září, to má změnit. „Menší nebo středně velké vinařství, které důsledně provádí analýzy na všechny odrůdy během výroby vína, mohou ušetřit i několik tisíc korun ročně. Navíc má vinař analytickou sadu doma, takže zná výsledek okamžitě," říká Robert Plaga ředitel Centra transferu technologií Mendelovy univerzity v Brně.

Analytická sada obsahuje dva roztoky, titrační baňku, odměrné stříkačky a návod. Cena je stanovena na 390 korun.

Nová sada umožňuje testování dvou hlavních složek. Především pro větší vinaře však zůstane spolupráce s laboratoří stále nutností. Kromě asimilovatelného dusíku a titrovatelných kyselin jim totiž laboratorní testy poskytují další, pro ně důležité údaje, jako jsou hodnota pH, množství zkvasitelných cukrů, případně i organické kyseliny.

(red), foto: archiv MENDELU


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci