Umístění: Jižní Morava Školství Ve Valticích odložili otevření první školní pálenice a lihovaru v Evropě

Ve Valticích odložili otevření první školní pálenice a lihovaru v Evropě

Valtice, 12. září 2012 (MEDIAFAX) - Kvůli sérii úmrtí lidí, kteří se v Česku otrávili v posledních dnech metylakoholem, odložila Střední vinařská škola ve Valticích na Břeclavsku slavnostní otevření první školní pálenice a lihovaru v Česku a střední Evropě. Provoz měla škola slavnostně odstartovat ve středu.

palenice-krystof-turek

 

"Není atmosféra na slavnost. Pálenici otevřeme o týden později," řekl vedoucí školního hospodářství Václav Osička. Dodal, že kromě nevhodné společenské atmosféry se na týdením odkladu spuštění pálenice podepsaly i dílčí nejasnosti ohledně proclívání vyrobeného alkoholu.

Podle ředitelky Střední vinařské školy ve Valticích Ivany Machovcové pálenice zhodnotí úrodu osmihektarových školních sadů, o jejichž plody je dlouhodobě malý zájem. Než hledat složitě odběratele a prodávat ovoce pod cenou, vsadila škola na opačný postup. Ovoce nechá přezrát, vypálí a zpeněží v tekutém stavu jako pálenku. "Jenže i za vypálení se platí. Tak nezbylo než si postavit vlastní pálenici," řekla ředitelka.

Místo pro pálenici škola měla, její zřízení podpořil i Jihomoravský kraj, který školu zřizuje. "Naši žáci si tam budou doplňovat praxi, která se jim může v životě hodit. Potřebujeme jim demonstrovat, jak to na trhu jde a ne, jak to nejde," poznamenala Machovcová.

Pálenici bude vévodit třísetlitrový kotel, jedno vypálení bude trvat dvě a půl až tři hodiny. První zájemci se hlásí už nyní.

Školní zařízení má statut oficiální pálenice i lihovaru. "Pálenice je pro drobné pěstitele, kteří svou pálenku neprodávají dál. Škola ji naopak vyrábí za účelem dalšího prodeje, proto potřebuje okolkované výrobky, což není možné bez lihovaru s celním a daňovým skladem," vysvětlil Osička.

Šesticí premiérových pálenek valtická vinařská škola obohatila svůj sortiment už letos. Na odbyt jdou tak dobře, že některé jsou vyprodané. Jako pálenka skončila celá loňská "školní" produkce šesti druhů ovoce.

Napoprvé, v cizí pálenici, škola vypálila třešně, jablka, broskve, hrušky, meruňky a švestky. Zejména po třešňovici se podle informací Mediafaxu jen zaprášilo. "Trhání malých plodů svou pracností prodražuje finální produkt, proto ji málokdo dělá. My jsme ji navíc doslazovali medem. O to byla lepší," poznamenal zaměstnanec školní pálenice Lukáš Valíček. Vínovice ale podle něj v plánu není. "Školní vína jsou tak kvalitní, že by byl hřích je pálit," vysvětlil Valíček.

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci