Umístění: Jižní Morava Zdravotnictví Automaty na mléko si získávají oblibu

Automaty na mléko si získávají oblibu

Teprve před nedávnou dobou začali první jihomoravští zemědělci k prodeji části produkce mléka používat speciální automaty. Nyní se ukazuje, že s automaty na čerstvé mléko objevili onu příslovečnou díru na trhu. Podle všeho se totiž tato novinka těší mezi spotřebiteli velké oblibě a vypadá to, že novotvar „mlékomat“ se brzy stane běžnou součástí slovní zásoby, stejně jako se tyto automaty v budoucnu budou vyskytovat v čím dál větším počtu tuzemských měst.

Mlekomat

 

„O automat jsme se začali zajímat v říjnu roku 2009, kdy jsme se s tímto zařízením seznámili ve Slovenské republice. Zkušenosti zde byly velmi dobré a tak jsme předpokládali, že i u nás budou mít lidé o takové mléko zájem,“ vysvětluje Cyril Sigmund, předseda představenstva akciové společnosti AGROS Vyškov – Dědice, proč společnost koncem loňského listopadu uvedla do provozu první automat ve Vyškově. Důležitým impulsem podle něj prý také byly nízké výkupní ceny ze strany zpracovatelů mléka, které by byly pro chov krav likvidační.      

„Zájem lidí nás potěšil, i bez nějaké plošné reklamy si cestu k automatu našli. Zájem lidí jsme předpokládali a to se potvrdilo,“ podotýká Siegmund s tím, že u automatu se střídají lidé všech věkových kategorií, kteří denně koupí na 540 litrů čerstvého mléka, ke konci týdne dokonce přes 750 litrů.  

A proč je podle něj o novinku takový zájem? „Lidé znovu objevují, co je pravé přírodní mléko – je to surovina s možností přirozeného zpracování na výrobky jako tvaroh, sýry či jogurty,“ domnívá se Siegmund. Jeho slova potvrzují obyvatelé Vyškova, kterých se za pouhé půl hodiny vystřídalo u automatu hned dvanáct. „S krabicovým mlékem se rozhodně nedá srovnat, má plnější, čerstvější chuť“ myslí si pan Pavel, jeden z pravidelných zákazníků.

Je však neupravené mléko z automatu zdravotně nezávadné? „Mléko je v automatu po celou dobu jeho uskladnění a prodeje uchováváno při teplotě 4 – 8 °C a to nejdéle po dobu 24 hodin. U mléka se také pravidelně provádí základní vyšetření syrového mléka na přítomnost  mikroorganismů,“ vysvětluje Siegmund a upozorňuje, že lidé by měli před požitím mléko převařit a nejpozději do tří dnů spotřebovat.

Siegmund přitom vidí jako vítanou příležitost pro všechny jihomoravské zemědělce to, že jim  kraj uhradí část nákladů na pořízení automatu. „Určitě oceňujeme podporu Jihomoravského krajského úřadu s vyhlášením dotačního titulu na zařízení automatu. Každý zemědělec, který provozuje mléčný automat přivítal možnost požádat Jihomoravský kraj o dotaci,“ uzavírá Siegmund s tím, že na základě dosavadních zkušeností se družstvo rozhodlo, že v nejbližší době rozšíří prodej díky instalaci dalších tří mléčných automatů. Na čerstvé mléko se tak lidé mohou nově těšit u nemocnice ve Vyškově, ve Slavkově u Brna či v brněnském Novém Lískovci.
(tof, foto: Kryštof Turek)

Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci