Brno, 29. června 2012 (MEDIAFAX) - Celkem 38 zařízení společného stravování Jihomoravského kraje obstálo při kontrole na výskyt nebezpečných bakterií v zeleninových salátech. Výsledky laboratorního vyšetření nepotvrdily žádnou hrozbu, řekla v pátek Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.
Hygienici kontrolovali zeleninové saláty a pokrmy obsahující syrovou zeleninu a zeleninové přílohy kvůli loňské kauze, kdy v Německu umírali lidé kvůli nákaze bakterií Escherichia coli. Původní podezření, že krvácivé průjmy způsobovaly okurky, se nakonec nepotvrdilo.
Jako zdroj nákazy později vědci označili luštěninové nebo obilné klíčky používané při výrobě pokrmů, zejména tepelně nezpracovaných.
"V květnu a červnu letošního roku jsme zkontrolovali 38 provozoven na území Jihomoravského kraje. Odebrali jsme 30 vzorků salátů od omáček až po přílohové saláty. Nezaznamenali jsme žádný nález," sdělila Laštovičková.
Podle ní hygienici kontrolovali, zda saláty neobsahují jak Escherichiu coli, tak také další bakterii Listeria monocytogenes. Ta je nebezpečná hlavně pro těhotné ženy, u níž může způsobit při porodu úmrtí novorozence. Problémy může způsobit také nemocným a oslabeným lidem, zdravému člověku by neměla činit potíže.
Loni na krvácivé průjmy zemřelo v Evropě 52 lidí, z toho 50 v Německu. Přes 4000 lidí se nakazilo.