Umístění: Jižní Morava Zdravotnictví Hygienici zaznamenali na jižní Moravě nárůst průjmových onemocnění

Hygienici zaznamenali na jižní Moravě nárůst průjmových onemocnění

Brno, 29. června 2012 (MEDIAFAX) - Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje zaznamenala nárůst průjmových onemocnění. Důvodem je požívání nedostatečně tepelně zpracovaného masa, řekla v pátek Renata Vaverková z hygienické stanice.

zachod

 

"Na počátku června jsme měli 33 případů, tento týden už evidujeme 88 průjmových onemocnění," sdělila Vaverková s tím, že přestože se počet zvýšil, není situace nijak mimořádná.

Podle Vaverkové je nejčastějším onemocněním kampylobakterióza, která je podobná salmonelóze. "Kampylobakterióza vzniká nedostatečnou tepelnou úpravou masa. Lidé například při grilování maso opečou rychlým způsobem. Zvenku je spálené a uvnitř syrové," vysvětlila Vaverková.

Dodala, že lidé by měli být obezřetnější jak při nakupování, tak při úpravě masa doma. "Ihned po nákupu je vhodné suroviny dopravit do chladného prostoru a dávat pozor i při vaření, aby syrové maso nepřišlo do kontaktu s dalšími potravinami, které neprojdou tepelnou úpravou," uvedla Vaverková.

Lenka Horáková

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci