"Řešili jsme pouze ojedinělé onemocnění jednotlivců, souvislost s jídlem v restauracích ale nebyla vždy zřejmá," řekla v pátek lékařka.
Hygienici přesto během léta rozdali hoteliérům, hospodským a stánkařům 78 blokových pokut za 89 500 korun. "Čtyři provozovny jsme nechali dočasně zavřít. Majitelé je museli desinfikovat a uvést do takového stavu, který odpovídal hygienickým normám pro stravovny," poznamenala Laštovičková.
Největší problémy měli hygienici s německy mluvícím provozovatelem stánků s kuřaty v Brně. "Ten právě řešíme, stánek necháme jej zavřít," řekla Laštovičková. Katastrofou skončila i kontrola známého hotelu na Znojemsku. "Ukazuje se, že věhlas zařízení a reklama jsou někdy ve velkém rozporu se skutečností, zejména otřesnou hygienickou úrovní hotelové restaurace," poznamenala hygienička.
Krajští hygienici uskutečnili na jižní Moravě během letní sezony dohromady 1194 kontrol v 1089 restauracích, hotelích, vývařovnách či stáncích, jejichž majitelé nabízeli jídlo. Klasickými nešvary byly podle inspektorů zejména nedostatky ve skladování a manipulaci s potravinami. Hostinští, stejně jako mnoho lidí v domácnostech totiž nevěnují často dostatečnou pozornost skladování jídla v chladu - to přitom zajišťuje mikrobiologickou bezpečnost potravin.
Hygienici si posvítili při kontrolách také na dodržování zákazu kouření v restuaracich. Zkontrolovali 688 provozoven. "Třiadvacet z nich nevyhovělo," konstatovala Laštovičková s tím, že největší problémy s oddělením vyznavačů nikotinu od nekuřáků mají malé kavárny, cukrárny a podniky ve velkých nákupních centrech.