Inspektoři loni otestovali 150 vzorků potravin odebíraných jak v tržní síti, tak u samotných výrobců. "Analýzy se zaměřily na to, jestli potraviny neobsahují nepovolené genetické modifikace a zda jsou potraviny obsahující povolenou geneticky modifikovanou sóju či kukuřici označeny v souladu s platnými předpisy," řekla Hoferková s tím, že všechny kontrolované potraviny i suroviny prošly bez vad.
Hoferková upozornila, že v případě, že potraviny obsahují materiál, který obsahuje geneticky modifikovaný organismus (GMO), nebo je z nich vyroben, je potřeba tuto skutečnost uvést na obalu. "V současné době je pro potravinářské účely v Evropské unii schváleno pětatřicet genetických modifikací pro různé druhy plodin. Mezi ty nejčastěji používané patří kukuřice a sója," upřesnila mluvčí inspekce.
Používání geneticky modifikovaných surovin je totiž v zemích EU možné, ale pouze v případech, kdy se jedná o modifikaci schválenou Evropskou komisí. "Z tohoto důvodu se inspektoři cíleně zaměřovali především na potraviny obsahující sóju, kukuřici a také rýži, u níž není genetická modifikace povolená," uvedla Hoferková. V minulosti totiž podle ní kontroloři zaznamenali na trzích v EU případy výskytu dvou nepovolených genetických modifikací v rýži pocházející z USA a z Číny.