Umístění: Jižní Morava Ekonomika Starobrno zvyšuje efektivitu a snižuje ztráty

Starobrno zvyšuje efektivitu a snižuje ztráty

Brno, 21. ledna 2010 - Zvýšení výkonu stáčecí linky v průběhu roku 2009 na dvojnásobek – to je jeden z největších úspěchů dlouhodobého programu zaměřeného na zvýšení efektivity fungování pivovaru Starobrno. Již čtvrtým rokem se tu uplatňuje metodika Total Productive Management (TPM), jejímž výsledkem má být zefektivnění celého fungování pivovaru, snížení ztrát a spotřeby energie.

logostarobrno

 

Postupně se zaměstnanci pivovaru zaměří na další vytipované výrobní úseky, kde dochází k významným ztrátám, jako je filtrační linka nebo varna. „Naším cílem není dosáhnout vyšší efektivity pouze za cenu velkých investic do nových technologií, pomocí TPM metodiky chceme zvýšit výkonnost především se stávajícím vybavením,“ vysvětluje Tomáš Pluháček, manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno.

Princip metodiky byl vyvinut v automobilovém průmyslu v Japonsku, ale jeho zásady lze využít prakticky v jakémkoli výrobním procesu, pivovarnictví nevyjímaje. I pivovarnická skupina Heineken proto začala implementovat TPM ve svých pivovarech v České republice již v roce 2005. Na začátku tohoto procesu stojí detailní analýza ztrát, ke kterým při výrobě dochází, a poté přicházejí kroky k jejich snižování. Zkoumá se při ní každý krok, ať už v rámci technologických celků, tak i organizace práce, umístění strojů, rozdělení kompetencí a odpovědnosti jednotlivých zaměstnanců. „Neanalyzují se jen samotné stroje, ale celé procesy. Výsledkem jsou návrhy na zlepšení postupů, organizaci práce a pracovního prostředí, ty se posléze formulují do standardů. Jejich zavádění se následně promítá nejen ve stabilní kvalitě, vyšší produktivitě a efektivitě, ale také v bezpečnosti, v lepší organizaci a tím i zjednodušení práce,“ vypočítává Tomáš Pluháček.

Podle Tomáše Pluháčka je do zavádění metodiky zapojen prakticky každý zaměstnanec pivovaru. Všichni procházejí školením a tréninky tak, aby se naučili standardy dodržovat a aby byli motivováni ke spolupráci na uvádění metodiky v celém výrobním procesu. Podle něj byli zaměstnanci velmi aktivní v zavádění metodiky v průběhu posledních čtyř let a sami dnes oceňují její přínosy: vedle vyšší efektivity je to zlepšení pracovních podmínek, zjednodušení práce, vyšší bezpečnost práce, větší komfort a čistota na pracovištích nebo například jasné dělení kompetencí a odpovědností.

Metodiku TPM vedle pivovaru Starobrno využívají ve skupině Heineken Česká republika dále Královský pivovar Krušovice  nebo nověji pivovar Krásné Březno a pivovar Velké Březno.

Starobrno


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci