Brno, 9. listopadu 2011 - Na magické datum 11. 11. čekají tisíce milovníků vína. Právě tehdy totiž budou moci poprvé ochutnat první letošní víno – Svatomartinské. A jak potvrzují vinaři, ročník končící shodou náhod také na dvě jedničky, bude mimořádný!
„Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, tedy první možností seznámit se tím, na co se můžeme těšit. Mohu potvrdit, že ročník 2011 bude z těch, které si budeme v dobrém pamatovat. Svatomartinská vína jsou sice vína mladá a zrála jen několik týdnů, ale už získala osobitý charakter ročníku i odrůdy,“ tvrdí ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Obliba mladého vína přitom mezi nejširší veřejností raketově roste. Zatímco v roce 2005 bylo vyrobeno pouhých 125 tisíc lahví, letos tento počet atakuje hranici dvou milionů! „Jsem rád, že tento potěšitelný fakt mohu potvrdit. Momentálně předpokládáme lehce nad dva miliony prodaných lahví Svatomartinských vín,“ podotýká Machovec.
Svatomartinská vína se každým rokem těší stále větší oblibě. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce je to tím, že se zkrátka vinaři přesně trefili do mezery na trhu.
Tip: Kalendář Svatomartinských akcí 2011 na jižní Moravě naleznete zde
„Svatomartinská vína přesně naplnila poptávku spotřebitelů po suchých, svěžích, dobře pitelných vínech. Vinařský fond, respektive značka Svatomartinské navíc dala tomuto trendu garanci kvality a společnou propagaci, což jsou základní předpoklady úspěchu. Že šlo o krok správným směrem, potvrzuje i rostoucí zájem nejen ze strany spotřebitelů, ale i ze strany vinařů, kterých se rok od roku přidává k projektu čím dál více,“ vysvětluje Machovec.
„Svatomartinská vína jsou vína s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni a s vyváženým obsahem kyselin a cukrů. Bílá a růžová vína budou letos plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a s jemným aromatickým profilem. Červená vína zas můžeme čekat obecně svěží, ovocitá, se sametovým koncem,“ vypočítává Machovec a dodává, že k archivování tato vína rozhodně určena nejsou.
„Jsou to mladá vína, jejichž kouzlo spočívá právě v jejich mladosti a svěžesti. Obecně doporučujeme Svatomartinská vína vypít do Velikonoc, ale zpravidla už po Vánocích bývají vyprodaná,“ doplňuje Machovec s tím, moderní technologie dokáží i v relativně krátkém čase doby výroby moravským a českým vinařům dosáhnout prvotřídní kvality mladého vína.
A k jaké příležitosti by doporučil mladá vína ochutnat? „Svátek svatého Martina přímo vybízí ke spojení vína a dobré gastronomie. V restauracích už se, myslím, dobře zažila svatomartinská menu doprovázená Svatomartinskými víny. V domácnostech se také vracíme k tradicím a poctivé české kuchyni v podobě zlatavé husy a dalších hodových pokrmů. Víno je předně nápoj společenský, takže jej pijme v dobré náladě s přáteli a už tolik nezáleží, zda to bude v restauraci, vinárně, sklepě, či doma,“ uzavírá Machovec.