O zajímavý počin v oblasti gastronomie se zasloužil Spolek moravských vinařek „Bakchantky“. Podařilo se jim sesbírat recepty jejich babiček a maminek a předložit tak všem milovníkům dobrého jídla a moravského vína jedinečnou publikaci s názvem Kuchařka moravských vinařek. Obsahuje přes 300 stran receptů uspořádaných podle druhu pokrmu a jsou doplněny také informacemi o vínech vhodných k danému jídlu.
„Vynalézavost našich hospodyněk byla a je úžasná. Dováží kombinovat, vylepšovat, přizpůsobovat se novým surovinám i kuchařským trendům a přitom uplatňovat svoje dávné zkušenosti, na jejichž konci jsou laskominy pro oči i jazýček.“ prozradila tisková mluvčí spolku a hlavní organizátorka projektu paní Eva Kloudová.
Burčák, Bakchantky a Barbora
Či só hode – naše hode
Víkend 27.-28. září byl ve znamení nejen Svatováclavské národní pouti do Staré Boleslavi, ale i svatováclavských hodů či posvícení na mnoha místech Břeclavska, Hodonínska a Znojemska.
Krojované páry, muzika, taneční zábava, hodové koláčky, dobré jídlo a pití … to vše patří k času hodování. Kolem svátku sv. Václava se hody „drží“ v nejedné vísce nebo městečku jižní Moravy (např. Hustopeče, Šitbořice, Dolní Bojanovice, Dobšice, Jezeřany-Maršovice, Kuchařovice a mnoho dalších). Důvod je zřejmý – oslava ukončení hlavních polních prací časově spadá na konec září. Hody se zároveň váží k oslavě patrona, jemuž byl zasvěcen místní kostel. A svatý Václav je rozhodně patronem z nejčastějších. (Odtud je vlastně název „posvícení“ – den posvěcení kostela.)
Původně trvaly hody několik dní až týden a vázala se k nim celá řada zvyků a tradic. Zvolili se stárci (1 – 4 představitelé mládeže, kteří měli přirozený respekt) a těm rychtář předal „hodové právo“: svěřil jim na celý rok dohled nad pořádáním místních zvyklostí a tanečních zábav a povinnost zodpovídat během nich za pořádek. Stárci pak připravovali hodovou slavnost, stavěli máj coby symbol hodů, zvali na hodovou taneční zábavu (obcházeli s hudbou dům od domu celou obec a současně vybírali příspěvek na hodovou tabuli) a asistovali knězi při hodové mši v kostele.
Mikulov, nebo Znojmo?

Za vínem zamiřte na Pálavu!

Letošní počasí přeje vínu
Doba stříhání prvních hroznů, burčáků a slavností vína je za dveřmi. Rok co rok vinaři netrpělivě obhlížejí své vinice, sledují počasí, odhánějí špačky a připravují sklepní hospodářství na výrobu lahodného moku. Jaký bude tento ročník, ptáme se samotných vinařů.
„Staří vinaři vždy říkali, že ročník vína se hodnotí až potom, co je sklizeno a víno je ve sklepě. Proto dělat předčasně odhad budoucího ročníku je ošidné a tyto předpovědi je třeba brát s jistou rezervou,“ říká Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra. „Faktem je, že dosavadní průběh vegetace révy byl velmi dobrý. Réva měla dostatek sluníčka a bylo i relativně dostatečné množství srážek, zejména ve fázích, kdy to réva nejvíce potřebuje. Násada hroznů je většinou nadprůměrná a bylo na zvážení udělat případnou redukci sklizně.
Znojemské vinobraní navštíví královský pár
Budete-li mít o víkendu 12.–13. září volno, zamiřte do Znojma. V těchto dnech se zde totiž bude konat tradiční vinobraní. Ochutnávku ze širokého výběru vín a burčáků doplní bohatý doprovodný program. Těšit se můžete na slavnostní průvod, rytířské turnaje, dobové tržiště s řemeslníky a prodejci, nebude chybět ani vojenské ležení a v sobotu město rozzáří slavnostní ohňostroj.
Strana 49 z 49