Umístění: Kultura Folklor a vinařství

Ledové víno – vinaři čekají na mrazy

Ledové vínoPřestože naprostá většina hroznů z vinic je již dávno sklizená, mnozí moravští vinaři čekají, až uhodí pořádné mrazy – teprve tehdy se mohou sklízet poslední hrozny, určené k výrobě speciálního ledového vína. „Hrozny se sklízí v noci a při mrazu to je pro sběrače náročné. Na sběr musíme svítit a také nesmíme zapomenout na teplé ponožky a nápoje,“ říká mikulovský vinař Ing. Petr Marcinčák.

Do Slavkova přijel Martin na bílém koni

Martin na bílém koniV sobotu 15. listopadu přilákalo nejenom krásné slunečné počasí návštěvníky na zámek ve Slavkově, kde se konala Hubertova jízda a první ročník výstavy Mladých svatomartinských vín. V rámci odpoledního doprovodného programu přijel i sv. Martin na bílém koni, ačkoliv po sněhu nebylo toho dne na celé jižní Moravě ani památky. Návštěvníci zámku měli jedinečnou možnost se setkat se zámeckým panstvem při oblíbených oživených kostýmovaných prohlídkách, které byly tématicky zaměřené právě na loveckou sezónu. Do května příštího bude na zámku k vidění též unikátní výstava známek s napoleonskou tematikou.

Na trh míří Svatomartinské víno

Svatomartinské vínoNa svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, můžeme poprvé ochutnat vína z letošní sklizně. Do obchodů poputuje okolo 750 tisíc lahví vína pod společnou značkou Svatomartinské 2008. Je to o zhruba 130 tisíc více než v loňském roce. Jde o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tu dobu už stačila získat svůj osobitý půvab a charakter.

100. výročí Slováckého krúžku v Brně

Slovácký KrúžekPosezení u cimbálu, lidových písniček a tanců z celého Moravského Slovácka a bohatý doprovodný program – to vše vás čeká 8. listopadu na brněnském Stadioně. Slovácký krúžek v Brně totiž slaví narozeniny. A ne ledajaké! Od jeho založení uplyne letos rovných 100 let!
Slavnostním představením s názvem „Putovali hudci…“ a besedou u šesti cimbálů vyvrcholí v sobotu 8. listopadu ve všech prostorách Stadionu v Kounicově ulici 20 oslavy 100. výročí založení nejstaršího folklorního spolku na Moravě. V rámci oslav měli příznivci folklóru po celý říjen možnost navštívit plno veřejných akcí Slováckého krúžku v Moravském zemském muzeu v Brně (výstava fotografií krúžku, vystoupení tanečních skupin nebo dětského souboru, zpívání mužského sboru u burčáku apod.).
Nad jubilejními oslavami převzali záštitu dosavadní hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek a primátor Statutárního města Brna Roman Onderka...

Burčák, Bakchantky a Barbora

Bakchantky a BarboraO zajímavý počin v oblasti gastronomie se zasloužil Spolek moravských vinařek „Bakchantky“. Podařilo se jim sesbírat recepty jejich babiček a maminek a předložit tak všem milovníkům dobrého jídla a moravského vína jedinečnou publikaci s názvem Kuchařka moravských vinařek. Obsahuje přes 300 stran receptů uspořádaných podle druhu pokrmu a jsou doplněny také informacemi o vínech vhodných k danému jídlu.
„Vynalézavost našich hospodyněk byla a je úžasná. Dováží kombinovat, vylepšovat, přizpůsobovat se novým surovinám i kuchařským trendům a přitom uplatňovat svoje dávné zkušenosti, na jejichž konci jsou laskominy pro oči i jazýček.“ prozradila tisková mluvčí spolku a hlavní organizátorka projektu paní Eva Kloudová.

Či só hode – naše hode

Svatováclavské hodyVíkend 27.-28. září byl ve znamení nejen Svatováclavské národní pouti do Staré Boleslavi, ale i svatováclavských hodů či posvícení na mnoha místech Břeclavska, Hodonínska a Znojemska.
Krojované páry, muzika, taneční zábava, hodové koláčky, dobré jídlo a pití … to vše patří k času hodování. Kolem svátku sv. Václava se hody „drží“ v nejedné vísce nebo městečku jižní Moravy (např. Hustopeče, Šitbořice, Dolní Bojanovice, Dobšice, Jezeřany-Maršovice, Kuchařovice a mnoho dalších). Důvod je zřejmý – oslava ukončení hlavních polních prací časově spadá na konec září. Hody se zároveň váží k oslavě patrona, jemuž byl zasvěcen místní kostel. A svatý Václav je rozhodně patronem z nejčastějších. (Odtud je vlastně název „posvícení“ – den posvěcení kostela.)
Původně trvaly hody několik dní až týden a vázala se k nim celá řada zvyků a tradic. Zvolili se stárci (1 – 4 představitelé mládeže, kteří měli přirozený respekt) a těm rychtář předal „hodové právo“: svěřil jim na celý rok dohled nad pořádáním místních zvyklostí a tanečních zábav a povinnost zodpovídat během nich za pořádek. Stárci pak připravovali hodovou slavnost, stavěli máj coby symbol hodů, zvali na hodovou taneční zábavu (obcházeli s hudbou dům od domu celou obec a současně vybírali příspěvek na hodovou tabuli) a asistovali knězi při hodové mši v kostele.

Mikulov, nebo Znojmo?

Mikulov nebo ZnojmoNesnadná otázka, zvláště pro všechny příznivce lahodného, čerstvě bublajícího burčáku a milovníky historických slavností a vinobraní. Dvě vinařská města – Mikulov a Znojmo – totiž letošní rok pořádají tradiční vinobraní ve stejné dny. V obou městech se můžete těšit na bohatou ochutnávku burčáku z vinic místních vinařů, oběma městy projede král s družinou, v obou městech se budou konat stylový jarmark. Kam ovšem zamířit? Toto rozhodnutí musíme nechat pouze na vás…

Za vínem zamiřte na Pálavu!

Vinobraní Mikulov 2008Pokud jste milovníky lahodného burčáku či vína a nemáte co dělat ve dnech 12.–14. září, rozhodně zavítejte do Mikulova! Čeká tam na vás totiž velkolepá akce s historickou i vinařskou tržnicí, průvody, košty vín a burčáků, zábavné programy pro všechny věkové kategorie, koncerty známých kapel na amfiteátru i na náměstí. Zdejší slavnosti mají opravdu dlouhou tradici, pokud vám je méně než šedesát let, určitě jste nemohli pamatovat ani jako batole první ročník. Je vidět, že dlouhodobá tradice udělala městu dobré jméno - na slavnosti se každoročně sjíždí tisíce lidí nejen z celé České republiky, ale i ze zahraničí.

Letošní počasí přeje vínu

víno 2008Doba stříhání prvních hroznů, burčáků a slavností vína je za dveřmi. Rok co rok vinaři netrpělivě obhlížejí své vinice, sledují počasí, odhánějí špačky a připravují sklepní hospodářství na výrobu lahodného moku. Jaký bude tento ročník, ptáme se samotných vinařů.
„Staří vinaři vždy říkali, že ročník vína se hodnotí až potom, co je sklizeno a víno je ve sklepě. Proto dělat předčasně odhad budoucího ročníku je ošidné a tyto předpovědi je třeba brát s jistou rezervou,“ říká Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra. „Faktem je, že dosavadní průběh vegetace révy byl velmi dobrý. Réva měla dostatek sluníčka a bylo i relativně dostatečné množství srážek, zejména ve fázích, kdy to réva nejvíce potřebuje. Násada hroznů je většinou nadprůměrná a bylo na zvážení udělat případnou redukci sklizně.

Znojemské vinobraní navštíví královský pár

vinobraní a Jan Lucemburský s Eliškou PřemyslovnouBudete-li mít o víkendu 12.–13. září volno, zamiřte do Znojma. V těchto dnech se zde totiž bude konat tradiční vinobraní. Ochutnávku ze širokého výběru vín a burčáků doplní bohatý doprovodný program. Těšit se můžete na slavnostní průvod, rytířské turnaje, dobové tržiště s řemeslníky a prodejci, nebude chybět ani vojenské ležení a v sobotu město rozzáří slavnostní ohňostroj.

 

Strana 48 z 48