Umístění: Jižní Morava Tipy na výlet V Brně se konají historicky první Svatomartinské hody

V Brně se konají historicky první Svatomartinské hody

Brno, 12. listopadu 2010 (MEDIAFAX) - Vůbec poprvé se v Brně konají Svatomartinské hody, oslavy se tu protáhnou až do 18. listopadu. Kateřina Martykánová ze společnosti Comtech řekla, že ve třech vybraných brněnských restauracích budou podávat speciální menu za speciální ceny.

Svatomartinske-vino-svatomartinske-hody

 

Lidé budou moci v restauracích ochutnat mladé svatomartinské víno i husí speciality připravené dle tradičních receptur. Místo si zájemci mohou rezervovat prostřednictvím speciálního rezervačního systému na webu www.svatomartinskehody.cz

"Svatomartinské hody jsou samostatným projektem navazujícím na slavnostní otevření Svatomartinských vín, které se uskutečnilo ve čtvrtek na náměstí Svobody v Brně. Hodování slavnostně zahájil historický průvod v čele se svatým Martinem," vysvětlila Martykánová.

Hlavním cílem Svatomartinských hodů je navázat na probíhající oslavy v centru města a vybudovat v Brně novou tradici. "Ta by měla být založena na každoroční ochutnávce typických svatomartinských pokrmů a jejich srovnání v jednotlivých restauracích," doplnil Michal Sedláček z pořádající agentury Locomotion. Garantem akce je Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, partnerem projektu se stal také Vinařský fond České republiky.

Obyvatelé či návštěvníci Brna budou moci ochutnat speciality zkombinované do zvýhodněného menu o čtyřech chodech. Cena menu je 350 korun, běžně by přitom čtyřchodové menu stálo asi třikrát více. Hodnotit kvalitu pokrmů budou moci nejen strávníci, ale také odborná komise. Tu nominuje Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a v průběhu hodů navštíví všechny restaurace a vybere nejlepší z nich. Podnik pak obdrží titul Vítěz Svatomartinských hodů.

Do akce se zapojila restaurace Boulevard v Lidické ulici, Zelená kočka v Solniční ulici a Noem Arch v Cimburkově ulici.

Svatomartinské hody mají v Česku více než stoletou tradici, která se vyvíjela zcela svébytným způsobem vycházejícím z koloritu českých zemí. Zvyk hodovat o svátku svatého Martina sahá až ke dvoru císaře Josefa II. V tento svátek končívala vinařům služba u sedláků, její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a koláči. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa se svatomartinským vínem.

Irena Frolová, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle BuzzTip redakci