Z pověstného televizního drsňáka Zdeňka Pohlreicha (54) se přitom během našeho povídání vyklubal absolutně pohodový člověk. Tedy, když pomineme, že novinářům rozhovory neposkytuje a zpočátku tak byl až příliš ostražitý.

„Gastronomicky bylo Československo zemí nepolíbenou dlouho. Proto jsem se odjel učit kuchařině do ciziny, kde jsem zjistil brzy, že s tím, co umím, díru do světa rozhodně neudělám. Jelikož jsem ale ješitnej, chtěl jsem se naučit vařit ze všech co nejlépe. Začal jsem skupovat knížky, stal se ze mě kuchařskej samouk,“ poodhaluje svoje začátky Pohlreich.

Zdeněk Pohlreich se dnes vaření vyhýbá velkým obloukem. „Z kuchyně jsem odešel po 35 letech praxe v padesáti. Jsem rád, že jsem vařečku mohl vyměnit za podnikání,

Na pořad Ano, šéfe! probíhaly kamerové zkoušky. A Zdeněk Pohlreich se nakonec stal jeho největší hvězdou. Premiéra pořadu se odbyla před více než dvěma roky v restauraci Hrádek v Litoměřicích. „Na začátku si nás volali lidé, kteří chtěli opravdu pomoci. Postupem času se to ale hrozně změnilo. Dnes to většina bere jako dobrou příležitost k vlastní reklamě. Za každé situace si ale zachovávám patřičný odstup. Snažím se být naprostým profesionálem. Žádné velké emoce si během natáčení nepřipouštím. Na druhou stranu se jeden díl točí kolem pěti dní, tudíž osm měsíců v roce trávím s lidmi, kteří jsou problémoví, takže občas z toho nerudnej jsem. Bohužel jsem časem přišel na to, že po dobrém se s lidmi nedomluvíte. Můj život ale rozhodně není nepřetržitá řada hádek a vyměňování názorů,“ říká o sobě Pohlreich.
V luxusní restauraci TriBeCa ve švýcarském městečku Romanshorn, kterou také vlastní
Zdeněk Pohlreich, si můžete vychutnat třeba podobný dezert...

„Nevím, čím se živí a nechci o tom ani spekulovat. Jsou zvyklí vytloukat klín klínem. To nejsou lidi, kteří by měli mít právo podnikat. Kdyby to u nás bylo normální, tak by tady nemohli ani existovat. Jsou to lidé, kterým sypou peníze úplně jiné věci,“ tvrdí majitel dvou prestižních českých restaurací, a to Café Imperial a Divinis Ristorante.

A jak vidí nekompromisní šéfkuchař úroveň současné české gastronomie? „Ve srovnání se Západem na tom nejsme tak dobře. A čím dříve si to uvědomíme, tím lépe pro nás všechny. Bazírujeme na tom, co tady máme, a vůbec nás nezajímá, jestli je to dobře nebo špatně. Je to sebedestruktivní přístup. Zapomeňte na to, že vám někdo venku ještě řekne: Takovou svíčkovou umí jen Češi! To už nikoho dnes nezajímá. Pořad jakým jsou Babicovy dobroty, by se od nás směrem na západ, neodvysílal jedinej díl. Je to prvoplánové, plytké. Je to zoufalé jídlo udělané katastrofálně v televizi. Jsem pyšnej na to, že my bychom takovej pořad nikdy ven nepustili,“ honosí se Zdeněk Polhreich.
Autor: Petr Podroužek